Laptops, smartphones en meer – Hoe je bacteriën-verspreidende electronica schoonmaakt!

Technologie heeft een stevige grip op ons leven. Volgens een Duitse studie van het initiatief D21 kijken mensen 60 tot 80 keer per dag op hun smartphone. Daarbij raken we iedere keer het scherm aan – in de trein, tijdens het eten en zelfs in de badkamer! Geen wonder dus dat er veel bacteriën op onze telefoon (en andere tech items) achterblijven. Hoe je ze toch schoon krijgt, hebben wij voor je uitgezocht!

1. Koptelefoons

Elektronica schoonmaken


Waarom zijn ze vies?
Rondom de koptelefoon hoopt er zweet en vocht op, de koptelefoon drukt dit vervolgens op je huid en zorgt ervoor dat bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor kan je acné of huidontstekingen krijgen.

Doen:

  • Maak een doekje nat in een emmertje met een mengsel van warm (niet heet) water en een paar druppeltjes handzeep of allesreiniger om je koptelefoon mee af te nemen. Je kan hier ook make-up remover doekjes voor gebruiken!
  • Hardnekkig vuil poets je weg met een oude tandenborstel.
  • Plekjes waar je niet bij kan? Haal zoveel mogelijk losse onderdelen er af zodat je overal goed bij kan.

Niet doen:

  • Je koptelefoon delen met anderen. Volgens een studie kunnen schadelijke bacteriën via een koptelefoon makkelijk van de ene persoon naar de andere persoon overgebracht worden. Sharing is not caring!

2. Smartphones & tablets

Elektronica schoonmaken

Waarom zijn ze vies?
Uit verschillende studies blijkt dat smartphones en tablets meer bacteriën kunnen bevatten dan een wc-bril. Vooral omdat je ze zo vaak gebruikt en overal mee naar toe neemt!

Doen:

  • Gebruik een microvezeldoekje om het scherm regelmatig schoon te maken.
  • Zet voor een grondige schoonmaak je telefoon uit en haal alle onderdelen los. Desinfecteer het toestel en haal overbodig vuil weg met een doekje en wattenstaafje gedoopt in een mengsel van water en azijn – je hebt maar een klein beetje nodig!

Niet doen:

  • Schoonmaakmiddelen direct op het scherm sprayen, want dan komen er misschien druppels in de speakers of microfoon en dat kan vervolgens het toestel beschadigen.

3. Laptops & notebooks

Elektronica schoonmaken

Waarom zijn ze vies?
Het toetsenbord van je laptop bevat 5 keer zoveel bacteriën als een wc-bril. Onderzoek wijst uit dat er meer dan 1200 organismes per cm2 op je toetsenbord zitten en meer dan 640 per cm2 op je muis. Dit kan leiden tot infecties en griepjes omdat de bacteriën worden overgebracht als je met je handen je mond of ogen aanraakt.

Doen:

  • Om je muis schoon te maken, kan je dezelfde methode toepassen als bij je smartphone.Voor het toetsenbord:
  • Zorg dat je laptop en je toetsenbord uitstaan en niet aangesloten zijn op een stopcontact.
  • Maak het toetsenbord schoon door het af te stoffen met een zachte borstel (make-upborstels werken goed). Het helpt ook om te investeren in een busje “Compressed Air cleaner”, daarmee blaas je het stof weg.
  • Met een licht vochtig doekje en een klein beetje spiritus haal je de vlekken op het toetsenbord weg.

Niet doen:

  • Je toetsenbord op de kop houden en heel hard schudden. Je kan dit eventueel voorzichtig doen met een toetsenbord die aan een draad zit, maar niet met je laptop of notebook!

4. Camera’s

Elektronica schoonmaken

Waarom zijn ze vies?
Het is heel vervelend als je van vakantie thuiskomt en er dan achter komt dat alle foto’s zijn verpest door een vieze lens. En dat is niet de enige reden om je camera vaak schoon te maken: door het aanraken van knopjes en het doorgeven aan andere mensen is het ook een makkelijk overstapplek voor bacillen.

Doen:

  • Om de camera body aan de buitenkant schoon te maken gebruik je een pluis- en stofvrij, licht-vochtige doek. Belangrijk: absoluut geen schoonmaakmiddelen!
  • Voor de binnenkant: open de batterij- en geheugenkaarthouder en gebruik een zacht borsteltje (opnieuw: schone make-upborstels zijn hier perfect voor) om stof en zandkorreltjes te verwijderen.
  • De lens kan je het best schoonmaken met een doek die speciaal gemaakt is voor optiek, te verkrijgen bij de opticien of fotografiespeciaalzaak.
  • Als je de lens van de body af kan halen, kan je die het beste schoonmaken met een handpomp, die je kan krijgen in fotografiespeciaalzaken. Gebruik de pomp om stof uit de binnenkant van de camera en lens weg te halen.

Niet doen:

  • Hardnekkig vuil, al helemaal op de sensor, zelf te lijf gaan. Hiervoor adviseren we om je camera naar een expert te brengen om te voorkomen dat je gevoelige delen van je camera beschadigt.

5. Sporthorloges & smartwatches

Elektronica schoonmaken

Waarom zijn ze vies?
De schermen van smartwatches worden veel aangeraakt waardoor ze vettig en vies worden. Daarnaast blijven er onder het bandje zweet en dode huidcellen plakken. De hoogste tijd dus om een keer schoon te maken als je dat nog nooit hebt gedaan!

Doen:

  • Maak een doekje licht vochtig in een bakje lauwwarm water en een klein druppeltje zeep of allesreiniger. Maak hiermee het scherm schoon.
  • Het horlogebandje kan je wat harder aanpakken (als de bandjes van plastic zijn). Hang plastic/kunststof bandjes in het bakje sop en maak grondig schoon met een doekje of sponsje.

Niet doen:

  • Leren bandjes met veel water schoonmaken. Neem ze in plaats daarvan af met een vochtig doekje zonder zeep of schoonmaakmiddel.

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.