Deze 9 voorwerpen in huis bevatten de meeste bacteriën

Het winkelmandje, een handvat op een openbaar toilet of de nootjes op de bar in een café: allemaal enorme bronnen van bacteriën. Maar ook thuis moeten we uitkijken! Wij hebben daarom de meest onhygiënische items in je huishouden verzameld, zodat je hier extra aandacht aan kunt besteden tijdens de schoonmaak.

1. De dweil

Met een miljard bacteriën per vierkante centimeter staat de dweil stipt op één. Geen wonder: de dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren en restjes. Zet je hem na gebruik ongewassen en vochtig weer terug in de hoek? Dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel.

2. Je handtas

Je zet ‘em op de grond op werk, op het toilet of in de tram. Hierdoor draag je elke dag meer dan 10.000 bacteriën met je mee.

3. De kraan

Ja, echt. Uit onderzoek blijkt dat de kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat. We draaien de kraan open na het wc-gebruik, daarna wassen onze handen. En draaien vervolgens de kraan weer dicht. Een vicieuze cirkel.

4. Pyjama

Uit een Brits onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld hun pyjama 13 dagen achter elkaar dragen zonder te wassen, bij vrouwen is dit zelfs 17(!) dagen.

Lezendoosjes bevatten veel bacterien regelmatig weggooien is het advies vervangen

5. Contactlenzen

Onderzoekers ontdekten in de ogen van lenzendragers meer dan 5000 bacteriën die daar normaal gesproken niet voorkomen. Hier kun je een ooginfectie door krijgen. Je lenzen worden constant vochtig gehouden, dat vinden bacteriën prettig.

6. Het nagelschaartje

Onder je vingernagels broeien bacteriën. Bij mannen bevat 24% van de nagels darmbacteriën, bij vrouwen is dit 15%. Deze diarree veroorzakende bacteriën verplaats je naar het schaartje wanneer je je nagels knipt.

7. Je schoenen

Je schoenzolen bevatten 421.000 bacteriën, die op zeker manier mee je huis in neemt. Schoenen op de mat achterlaten is helaas niet voldoende: je sokken absorberen veel van deze bacteriën.  

Sponsjes bevatten enorm veel bacterien vaak weggooien en vervangen

8. Sponsjes

Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.

9. Theedoeken

Vies, maar waar. Uit onderzoek blijkt dat 89% van alle theedoeken de e-coli bacterie bevat. Deze bacterie kan zich goed nestelen op de vochtige doek en kan een voedselinfectie veroorzaken.

Ook op je werkplek zijn er voorwerpen die vaak worden overgeslagen tijdens de schoonmaak. Dit zijn de 9 vieste plekken op kantoor