Bh’s wassen – Alles wat je moet weten

Ooit weleens je favoriete bh uit de wasmachine gehaald, om er vervolgens achter te komen dat de o zo perfecte cup compleet vervormd is? Of nog erger: dat de bh-beugel is losgeraakt en daardoor ergens in de wasmachine vastzit? Hoewel vrouwen veel aandacht (en geld!) steken in het aanschaffen van de mooiste exemplaren, weet slechts een klein deel hoe je nou écht een bh moet wassen – met alle vervelende gevolgen vandien. In dit artikel leggen we jullie daarom voor eens en voor altijd uit hoe je dit het beste aanpakt.

Om te beginnen, hoe vaak was je een bh?

Beha wassen - sportbeha
Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Veel vrouwen doen gerust een week met dezelfde bh, maar als je erbij nadenkt dat transpiratie via je oksels naar beneden loopt, is het misschien geen gek idee om dit toch eens wat vaker te doen. Om te voorkomen dat de hoge zuurgraad van zweet het elastaan aantast en bacteriën zich uitbreiden, adviseren wij om je bh na een dag of drie te wassen. Sportbh’s was je natuurlijk na elke draagbeurt.

Een bh wassen: wat moet je absoluut niét doen?

Veel bh’s zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal als kant, satijn of zijde, en moeten daarom met zorg behandeld worden. Daarnaast kan de wasmachine zowel de beugel als de cup vervormen. Om dit te vermijden, is het belangrijk dat je het volgende voortaan niet meer doet:

 • Bh’s in de droger stoppen. Door de vele draaibewegingen vervormt de cup-maat, en door de hitte houdt deze vorm vervolgens aan. Ook zorgt de droger ervoor dat bh’s gaan pullen en hun elasticiteit verliezen.
 • Bh’s samen met gewone kleding wassen. Kwetsbare materialen zijn niet bestand tegen standaardtemperaturen. Was bh’s daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.
 • De bh los in de was gooien. Stop een bh altijd in een bh-zakje. Zo voorkom je dat het elastiek uitrekt en de beugel eruit glijdt – en zo de wasmachine beschadigt.
 • De bh in een volle trommel met kleding wassen. Hierdoor komt de bh onder druk te staan, waardoor de cup-maat zijn pasvorm kan kwijtraken.
 • Bh’s in een sopje laten weken. Hoewel een handwas geen kwaad kan, is het niet goed om bh’s lang in een sopje te laten weken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleuren vervagen en uitlopen.

Wat moet je dan wél doen?

Beha wassen - waslijn

 • De wasinstructies lezen. De ene bh is de andere niet, waardoor het belangrijk is om altijd van tevoren na te gaan welk advies er op het wasetiket wordt gegeven.
 • De sluiting vastmaken. Vooral wanneer je geen bh-zakje gebruikt is dit essentieel. Zo voorkom je namelijk dat de haakjes vast komen te zitten in andere kleding of dat de bh ergens in verwikkeld raakt.
 • Op kleur wassen. Net als bij gewone was, sorteer je bh’s op kleur om te voorkomen dat de stof vervaagt of verkleurt.
 • Een speciaal wasmiddel gebruiken. Gebruik altijd een wasmiddel speciaal voor delicate stoffen. En gebruik liever te weinig, dan te veel.
 • De vorm aanpassen. Voordat je de bh te drogen legt, pas je met de hand de vorm van de cup aan. Wring de bh eerst ietsjes uit door er voorzichtig in te knijpen, breng dan de cups in model en leg de bh vervolgens op een handdoek te drogen. Hang ze niet op – het vocht zal dan naar beneden lopen en zo het elastiek uitrekken.
 • Alle bh’s in één keer wassen. Door je bh’s op te sparen, kan je ze netjes op een stapeltje leggen en vervolgens samen in een bh-zakje doen. Zo weet je zeker dat de vorm van de verschillende cups wordt behouden.

In welke gevallen kan je bh’s het beste met de hand wassen?

De meeste bh’s zijn goed tegen de wasmachine bestand, maar voorgevormde exemplaren was je beter met de hand. De voorgevormde cup kan in de wastrommel namelijk oneffenheden en deuken oplopen. Voor een handwas vul je de wasbak of een wasteil met warm water (maximaal 30 graden) en een beetje groene zeep of wasmiddel speciaal voor fijne was. Vervolgens laat je de bh een half uurtje weken, wring je deze voorzichtig uit, en leg je deze op een handdoek te drogen.

Wist je dat je je huishoudelijke hulp ook kan vragen om je beha’s te wassen of andere huishoudelijke klusjes te doen? Een hulp die je via Helpling boekt kan verschillende schoonmaakdiensten voor je uitvoeren.

Wil je meer tips op het gebied van wassen of ben je op zoek naar huishoudelijke inspiratie? Bekijk onze andere blogs!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.