Barbecue schoonmaken zonder schrobben

Bijna iedereen houdt van barbecueën. Vrienden, eten en zwoel zomerweer zorgen voor mooie avonden. Maar door de gezelligheid en iets teveel wijntjes vergeten we de klus die daarna eigenlijk nog moet gebeuren, namelijk het barbecue schoonmaken. Aangezien de zomer nu echt is begonnen en er hopelijk veel mooie zomeravonden aankomen, geven wij je een duidelijke uitleg hoe je je barbecue in 4 stappen kunt schoonmaken. Zodat jij deze zomer weer lekkere vis of kipspiesjes van de barbecue haalt! Natuurlijk kan je ook aan je hulp vragen of die de barbecue voor je schoonmaakt. Die vind en boek je hier.

Barbecue schoonmaken in 4 stappen

Barbecue schoonmaken met een ui

Handige tip vooraf: Maak je barbecue zo snel mogelijk schoon nadat je klaar bent met barbecuen, dan is het makkelijker schoon te krijgen.

Stap 1: Het vet wegkrijgen. De meeste mensen doen dit door te schrobben met een staalborstel, maar hierbij moet je echt keihard boenen en laat het resultaat vaak nog wat te wensen over. Wij laten het werk liever over aan een rauwe ui of (bak)soda en poetsen daarna nog even na met een staalborstel als dat nodig is.

Methode 1: Snijd een rauwe ui doormidden en wrijf de hete grill in met de gesneden kant van de ui. Het zuur van de ui neemt al het vuil zo mee! Heb je de ene kant gedaan, draai het rooster dan om en maak ook die kant schoon. Is de ui al zijn vocht verloren voordat het rooster schoon is? Vervolg je werk dan met een nieuwe helft, of zo nodig, een hele nieuwe ui.

Methode 2: Je hebt hier soda of baksoda voor nodig. Baksoda is te koop bij De Tuinen of online. Het is echt een wondermiddeltje! Meng drie eetlepels baksoda met één eetlepel water zodat je een dik papje hebt. Doe dit op een sponsje en smeer hier het rooster mee in. Strooi nog wat extra baksoda op de meest aangekoekte plekken. Laat dit 10 minuten intrekken. Daarna kan je het met een sponsje en water er zo afhalen en komt het vuil mee!

Stap 2: Als de grill weer droog is, kan je er een beetje olie op wrijven met een stuk keukenpapier. Dit voorkomt roesten en zorgt ervoor dat je barbecue nog vele jaartjes mee gaat.

Stap 3: Het is zeker ook belangrijk om de kuip onder het rooster schoon te maken. Haal al het as en houtskool eruit en laat ook geen voedselresten achter. Doe dit natuurlijk wel pas als de barbecue uit staat en volledig is afgekoeld.

Stap 4: Afhankelijk van hoe vaak je je barbecue gebruikt, is het belangrijk om het rooster en de rest van de barbecue een goede beurt te geven met een lekker sopje. Doe dit mimimaal een keer per jaar.

Tips om het barbecueën en schoonmaken makkelijker te maken

Barbecue schoonmaken nog makkelijker
1. Leg een spons doorweekt met natuurazijn naast de barbecue. Azijn neemt namelijk op en zo voorkom je dat je huis straks naar doorgebakken biefstuk ruikt.

2. Als je klaar bent met het snijden van de kip en ander rauw vlees, wrijf dan je snijplank in met citroen en zout om de bacteriën te doden.

3. Als je de temperatuur van je barbecue wilt verhogen, voeg dan nooit onaangestoken houtskool toe, want hierdoor ontstaat veel rook.

Natuurlijk kan je ook je hulp vragen om je barbecue weer spik en span te maken. Nog geen hulp via Helpling? Lees hier meer over de service en de schoonmaakdiensten die een hulp voor je kan uitvoeren.

Klaar met je barbecue schoonmaken en nu op zoek naar meer huishoudelijke tips? Check de Helpling blog voor nog meer handige artikelen met tips en inspiratie!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.