Alles wat je moet weten over de huisstofmijt

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige organismen die voor een flinke overlast kunnen zorgen. Veel mensen zijn overgevoelig voor deze arachniden en kunnen hiervan vervelende lichamelijke klachten ervaren. In dit artikel nemen we alles wat je moet weten over de huisstofmijt met je door. We geven je inzicht hoe een huisstofmijt allergie ontstaat en hoe je dit het beste kunt bestrijden.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn spinachtige organismen die we met het blote oog niet kunnen waarnemen. Het zijn arachniden die zich voeden met huidschilfers van mensen en dieren of met schimmels. In iedere ruimte komen huisstofmijten voor dus ook in ruimtes die keurig schoongehouden worden. Vooral matrassen, kussens, dekens, gestoffeerd meubilair, gordijnen en tapijt zijn plaatsen waar de huisstofmijten graag vertoeven. Daarnaast zijn vochtige ruimtes plekken waar de huisstofmijt zich prima kan handhaven.

Hoe een huisstofmijt allergie ontstaat

Lang niet iedereen ervaart allergische reacties als gevolg van contact met huisstofmijten, maar bij veel mensen is dit wel het geval. Een huisstofmijt allergie is een van de meest voorkomende overgevoeligheidsreacties. De reactie ontstaat als het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte wordt geprikkeld. Het immuunsysteem zal namelijk in werking treden als de uitwerpselen van de arachniden ten onrechte worden beoordeeld als allergenen (schadelijke lichaamsvreemde stoffen). In dat geval komen zullen er in het lichaam antistoffen (histamine) vrijkomen. Dit komt tot uiting in symptomen die toegeschreven kunnen worden aan een allergische reactie waarvan een loopneus, rode, tranende en jeukende ogen, vaak niezen en/of benauwdheid de bekendste zijn.

Hoe een allergie voor huisstofmijt vastgesteld wordt

Allergische reacties op de huisstofmijt kunnen vrij plots opkomen en zeer hardnekkig zijn. Er is hierbij uiteraard geen sprake van een seizoensgebonden allergie zoals bij hooikoorts het geval is. Het ontwikkelen een allergie voor huisstofmijten is niet leeftijdsgebonden. Deze overgevoeligheidsreactie kan dus ook op latere leeftijd ontstaan. Een allergie voor huisstofmijt kan door de huisarts worden vastgesteld aan de hand van een bloedtest.   

Huisstofmijt bestrijden, kan dat?

Huisstofmijt bestrijden is niet volledig mogelijk. Geen enkele ruimte kan immers volledig huisstofmijt vrij worden gemaakt. Er zijn wel een aantal stappen die gezet kunnen worden om de overlast van een overgevoeligheidsreactie op huisstofmijten te beperken. Hierbij kan er een keuze worden gemaakt tussen symptoombestrijding en bronbestrijding. Met betrekking tot de eerste optie zou je ervoor kunnen kiezen om intolerantie medicijnen (zoals antihistaminica) te gebruiken die zijn ontwikkeld om de overlast van een allergische reactie te beperken. Deze medicijnen (verkrijgbaar zijn in vorm van pillen, tabletten of een spray)  voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten.

Als een van de gezinsleden last heeft van een overgevoeligheidsreactie voor huisstofmijt is het zeker goed om ook bronbestrijding te overwegen. Luchtreinigers worden veel ingezet in strijd met huisstofmijten. Deze apparaten zuigen vervuilde lucht aan en filteren dit. Dit werkt zeer effectief bij het bestrijden van de huisstofmijt omdat deze arachniden dusdanig klein en licht van gewicht zijn, dat deze als stofdeeltjes door de lucht zweven. Voor veel mensen met die last hebben van een overgevoeligheid voor huisstofmijten biedt deze methode een merkbare verlichting.