Wassen, wasvoorschriften en de wasmachine schoonmaken – alles wat je moet weten

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de witte was kwam roze uit de wasmachine, al je favoriete sokken zijn gekrompen of van je wollen trui was niks meer over behalve een vormeloos vod. Erg irritant! Met alle verschillende stoffen, kleurstoffen en materialen die er tegenwoordig bestaan, is het nog belangrijker geworden om de wasvoorschriften goed te lezen en te begrijpen wat de wasvoorschriften betekenen. Wij lossen het mysterie rondom wassen voor eens en altijd op en delen al onze kennis over hoe je nou precies de was moet doen, inclusief uitleg over wassymbolen, het juiste wasmiddel kiezen, bij welke temperatuur je wat moet wassen en zelfs hoe je je wasmachine kan reinigen.

1. Uitleg wasvoorschriften
2. Geschikte wasmiddelen
3. Wasmachine schoonmaken
4. Vlekken verwijderen

Het ontcijferen van mysterieuze wasvoorschriften

Op het eerste gezicht kunnen de vele wassymbolen je gemakkelijk overweldigen. De symbolen van een droger of strijkijzer zijn nog wel te herkennen, maar wat betekenen de driehoeken en cirkels? Wassen, bleken, drogen, strijken of het uitbesteden aan een professionele reinigingsservice – je raakt snel het overzicht kwijt.

Algemeen: Een lijn onder het symbool geeft aan dat het kledingstuk een zachtere behandeling dan een normaal kledingstuk nodig heeft, twee lijnen betekent nog zachter. Dit houdt in: minder hard centrifugeren, lagere temperatuur en eventueel ook een speciaal wasmiddel voor fijnwas. Een kruis over het symbool verbiedt een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld een kruis over een droger betekent niet drogen. Dit betekent dat de stof door een dergelijke behandeling wel eens behoorlijk zou kunnen beschadigen… Niet doen dus! Hier is een overzicht van de belangrijkste wasvoorschriften:

Wasvoorschriften - wassenWasvoorschriften - niet wassenWasvoorschriften - handwas

Water: Het symbool van de wastobbe geeft aan op welke manier iets gewassen moet worden en op welke temperatuur. De gewone wastobbe geeft aan dat je het kledingstuk kan wassen, het symbool met de wastobbe met een kruis erdoor heen duidt erop dat je het kledingstuk niet kan wassen en de wastobbe met hand signaleert dat het alleen met de hand gewassen kan worden. Een lijn onder het symbool vereist een fijnwasprogramma en betekent dat je het maximaal op 400 toeren kan centrifugeren. Als er twee lijnen onder het symbool zijn getekend wordt het delicate programma aangeraden zonder centrifuge.

Wasvoorschriften - drogenWasvoorschriften - drogenWasvoorschriften - drogenWasvoorschriften - drogen

Drogen: Je herkent de droger aan het symbool van een cirkel in een vierkant. Een cirkel met 1 stip betekent dat je het alleen op lage temperatuur kan drogen en 2 stippen betekent normale temperatuur. Een droogsymbool met een kruis erdoor betekent dat het helemaal niet in de droger kan.

Wasvoorschriften - stomerijWasvoorschriften - stomerij FWasvoorschriften - stomerij P

Professionele reiniging of stomerij: Een cirkel geeft aan dat je het artikel professioneel kan laten reinigen. De letter in de cirkel geeft aan met welke reinigingsmiddelen het gestoomd kan worden. De letter P betekent dat het artikel gestoomd kan worden met tetrachloroethene, koolwaterstof of perchloor. De letter F betekent dat het alleen gereinigd kan worden met koolwaterstof, fluorcarbon of minerale tempetine. Een streep onder de cirkel betekent dat er alleen speciale chemische reiniging mogelijk is en ook een beperkte temperatuur.

Op zoek naar het juiste wasmiddel

Wassen - gekleurde was

Nu je weet wat verschillende wassymbolen betekenen, starten we nu de zoektocht naar het juiste wasmiddel. Het is belangrijk om eerst je kleren te sorteren op de kleuren en vervolgens ook op de materialen. Kleur verdeel je grofweg in wit, kleur en zwart. Vervolgens kan je de materialen indelen op een 60 graden was (handdoeken en lakens, en eventueel ook schoonmaakdoekjes), 40 graden was (sportkleren), 30 graden was (“normale” kleren, spijkerbroeken en eventueel ook sportkleren), fijne was en wolwas. Klinkt als veel verschillende wasjes, maar sommige dingen kan je prima combineren! Zo lang je iets maar kouder wast en korter, in plaats van heter en langer. Zodra je het hebt ingedeeld per was, kan je er een wasmiddel bij gaan kiezen. Tussen de verschillende wasmiddelen, wasverzachters en vlekkenverwijderaars valt nog heel wat te kiezen. Daarnaast moet je ook nog eens kiezen of je een voorkeur hebt voor wasmiddel in vloeibare vorm, poeder of capsule. Lees hieronder wat je echt moet weten:

1. De basisregels voor wasmiddel

In principe zijn er drie soorten wasmiddel: basiswasmiddel, kleurwasmiddel en fijnwasmiddel.

Basiswasmiddel: Een basiswasmiddel reinigt alle witte en kleurvast stoffen, heeft over het algemeen iets meer schoonmaakkracht dan de andere wasmiddelen en is dus bij uitstek geschikt voor extra vieze kleren. Daarnaast kan dit wasmiddel bij alle wasprogramma’s gebruikt worden. In dit wasmiddel zit naast activerende stoffen en enzymen die hun werk tegen vuil doen ook bleekmiddel. Daarom moet je oppassen voor het wassen van niet-witte stoffen met dit wasmiddel, omdat het verkleuring in je kleding kan veroorzaken!

Kleurwasmiddel: Een kleurwasmiddel is specifiek gericht op het wassen van… ja je raadt het al… gekleurde was. Hier zit meestal dan ook geen bleekmiddel in, zodat de kleur van je kleren mooi blijft. Je hebt tegenwoordig ook wasmiddel speciaal voor zwart of rood, maar wij denken dat een simpel kleurwasmiddel voor alle kleuren prima is en je niet voor iedere kleur een nieuwe fles hoeft aan te schaffen. Met wasmiddel voor kleur kan je maximaal tot 60 graden wassen om te voorkomen dat de kleuren niet uitlopen. Voor gekleurde was die vooral uit kleren bestaat, geldt echter dat wassen op 30 of 40 graden het beste is. Handdoeken en lakens kan je wel op 60 graden wassen. Let op bij pastelkleuren: Sommige kleurwasmiddelen bevatten stoffen die de kleren optisch gezien laten oplichten en kunnen pastelkleuren beschadigen. Was pastelkleuren daarom bij voorkeur met een fijnwasmiddel.

Fijnwasmiddel: Dan hebben we als laatste nog fijnwasmiddel. Dit gebruik je voor delicate stoffen zoals wol en zijde, en in kleine hoeveelheden. Delicate stoffen kunnen namelijk snel beschadigen door te sterk of teveel wasmiddel. Wol bijvoorbeeld heeft dezelfde eigenschappen als menselijk haar, wat ook beschadigt als je het wast met teveel shampoo.

2. Waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

De keuze voor het type wasmiddel hangt sterk af van het soort wasgoed, de hoeveelheid en de wasvoorschriften. In het algemeen gaat onze voorkeur uit naar waspoeder. De reinigingskracht van waspoeder is in de meeste gevallen namelijk het sterkst en zal bij een volle wastrommel dan ook het meest effectief zijn.
Het grote voordeel van vloeibaar wasmiddel en wasgel daarentegen is dat het geen bleekmiddel bevat. In vloeibare vorm is bleek namelijk niet lang houdbaar. Dit zorgt ervoor dat de kleur van je kleding langer intact blijft en is het dus bij uitstek geschikt voor een gekleurde of bonte was. Daarnaast zal een vloeibaar wasmiddel ook geen witte korrels achter laten op je kleding zoals met waspoeder soms wel het geval is.

Voordelen vloeibaar wasmiddel:

  • Het is makkelijk te gebruiken door de wasbolletjes die je kan vullen en in de wastrommel gooit
  • Het hoeft niet op te lossen dus is ideaal voor korte wasprogramma’s

Voordelen waspoeder:

  • Het heeft een sterkere reinigingskracht
  • Het is vaak goedkoper dan vloeibaar wasmiddel

3. Op welke temperatuur moet ik wassen?

Wassen op hoge temperaturen is passé! Temperaturen boven de 60 graden zorgen zelfs dat de werkzame enzymen in wasmiddel vernietigd worden waardoor ze ineffectief zijn. Daarnaast kost het erg veel energie (lees geld) om het water te verwarmen naar hoge temperaturen. Je kunt zelfs tot 90% besparen op je energiekosten door op een lage temperatuur te wassen. Was daarom alleen boven de 60 °C wanneer er een besmettelijke ziekte heerst of iemand in het huishouden allergische reacties heeft op bijvoorbeeld huisstofmijt. De meeste ziektekiemen worden al bij een temperatuur rond de 30 °C gedood en het is dus een fabeltje dat wassen op dit soort temperaturen ‘onhygiënisch’ is. Toch volgen sommige mensen nog altijd de maximum temperatuur die vermeld staat op de wasvoorschriften van het etiket.

4. Is een wasverzachter echt nodig?

Wasverzachters maken je kleding en handdoeken heerlijk zacht en zorgen voor een aangename geur. Helaas zijn ze daarnaast ook erg schadelijk voor het milieu en wordt de stof er absoluut niet beter van. De wasmachine geeft de wasverzachter pas vrij tijdens de laatste spoeling van de wasbeurt wat ervoor zorgt dat de vezels bedekt blijven met wasverzachter. Dit maakt het textiel minder absorberend. Wanneer de wasverzachter op je kleding blijft zitten kan dit daarnaast ook leiden tot een allergische reactie doordat de stof niet kan ademen.

5. Gebruik (je eigen) bio-wasmiddel

We weten allemaal dat wasmachines veel water gebruiken en chemicaliën achterlaten in de riolering. Wanneer je echt een verschil wil maken kun je overstappen op bio-wasmiddelen. Deze zijn volledig afbreekbaar en gebruiken, waar mogelijk, ingrediënten afkomstig van plantaardige en vernieuwbare grondstoffen. In de meeste gevallen is ook de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal en kan het hergebruikt worden.

Je kunt ook makkelijk zelf wasmiddel maken. Dit is niet alleen goedkoper maar ook veel milieuvriendelijker! Gedetailleerde instructies en een lijst met ingrediënten zijn hier te vinden.

Een schone lei: De wasmachine reinigen!

Wasmachine reinigen

Wat bij het doen van de was vaak vergeten wordt, is het reinigen van de wasmachine zelf – alleen dan krijg je namelijk het beste wasresultaat en worden ziektekiemen en bacteriën volledig geëlimineerd. De grootste vijanden van je wasmachine zijn achterblijvende schimmels en kalk. De wasmachine is erg vatbaar voor kalkafzetting uit het leidingwater wat op den duur de kwaliteit van iedere wasbeurt verminderd. En ook schimmels blijven gemakkelijk achter in je wasmachine. Wanneer je de wasmachine niet regelmatig reinigt zitten onder andere de rubberen ring, de voorlader, de pluizenfilter en het wasmiddel bakje binnen korte tijd vol met schimmels.

Bij veelvuldig gebruik van de wasmachine dien je hem minstens een keer per maand goed te reinigen. Gebruik voor het wasmachine reinigen een kopje natuurazijn en doe dat in de wasmiddellade.  Laat de wasmachine vervolgens (zonder iets erin) draaien op minstens 60°C. Om te voorkomen dat schimmels achterblijven en je de wasmachine voortdurend moet schoonmaken is het daarnaast belangrijk om altijd de deur of klep van de wasmachine open te laten na een wasbeurt zodat de warme, vochtige lucht kan ontsnappen. De vochtigheid en warmte die anders achterblijven zijn namelijk ideaal voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. Een andere bruikbare tip is regelmatig de rubberen rand en wasmiddellade te reinigen met een doek. In de meeste gevallen kun je de wasmiddellade er eenvoudig uithalen.

Onze beste tips om vlekken te verwijderen

Wassen - vlekken verwijderen

1. Hoe sneller je een vlek behandelt, hoe groter de kans is dat de vlek er ook uitgaat.

2. Tenzij het een vetvlek is, kan je een vlek het beste uitspoelen met koud water. Warm water kan de vlek namelijk fixeren.

3. Voordat je een bepaalde vlekkenverwijderaar gebruikt (natuurlijk of chemisch), is het handig om hem eerst uit te proberen op een stukje kleding dat niet heel erg zichtbaar is om zo te controleren of het de stof niet beschadigt of lelijk maakt.

4. Spoel een schoonmaakmiddel altijd eerst uit voordat je de volgende toepast, zodat de chemische middelen van de verschillende producten niet gaan mengen.

5. Lees de wasvoorschriften goed door voordat je een vlekkenverwijderaar gebruikt. Sommige stoffen zijn daar te delicaat voor en kan je beter naar de stomerij brengen.

6. Wrijf de stof niet te hard bij het verwijderen van vlekken want dit kan de vezels beschadigen en kleur laten vervagen.

7. We bevelen de volgende methode aan voor het verwijderen van vlekken: Dep een natte doek op de vlek met een handdoek onder de stof. Je mag best veel water gebruiken bij het deppen, maar doe het wel voorzichtig. Zo trekt de vlek vanzelf in de handdoek eronder.

8. Als je een vlekkenverwijderaar gebruikt, volg dan altijd de gebruiksaanwijzing die op het label staat om goed te begrijpen hoe het werkt en de veiligheidsmaatregelen die je eventueel moet nemen.

Hopelijk ben je nu een stukje wijzer op het gebied van wasmachines, begrijp je de wasvoorschriften beter, weet je welke wasmiddelen geschikt (en ongeschikt) zijn en hoe je de wasmachine kunt reinigen. Niets staat jouw schone kleding en beddengoed meer in de weg. Heb je zelf nog huishoudelijke tips omtrent wasgoed of de wasmachine reinigen? Laat het ons weten in de comments!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.