Het is iets wat iedereen het liefst zo lang mogelijk uitstelt: de afwas. En als je dan eindelijk tot aan je ellebogen in het sop staat, wens je elke keer weer dat je eerder was begonnen. Maar wist je dat afwassen helemaal niet zo’n vervelende klus is? Met het juiste gereedschap en wat slimme tips ben jij in no-time klaar met de afwas. Zet snel je favoriete playlist aan, afwasborstels bij de hand? Start!
Kies de juiste tools
Afwasborstels, sponsjes, doeken, afdruiprekjes en schuursponzen, het is er allemaal. Wist je dat dit gereedschap elk zijn eigen doeleinde heeft? Afwasborstels gebruik je om een dikke laag vuil van je voorwerpen af te duwen. Vaak hebben afwasborstels ook een schaper, waarmee je hardnekkig vuil weg kan krabben. Met een sponsje of doekje verwijder je vet of een dun laagje vuil. Een schuurspons (of staalwol voor het groffe werk) is perfect voor aangekoekte of aangebrande etensresten, maar let wel op: hij kan voorwerpen beschadigen. Maak na de afwas het gereedschap goed schoon en zorg dat je het om de paar maanden vervangt. Tip: Brabantia heeft een handig aanrechtbakje waarin je al je tools netjes opbergt.
Goede voorbereiding is het halve werk
De afwas begint eerder dan je denkt. Zorg ervoor dat je direct na het eten je borden, bestek en pannen omspoelt. Zo voorkom je dat je later niet als een gek de aangekoekte etensresten er hoeft af te boenen. Hele vieze voorwerpen laat je even weken in kokend water, zodat al het vuil los kan weken.
Direct voor het afwassen zorg je ervoor dat alle etensresten uit de gootsteen zijn verwijderd of dat de wasbak schoon is. Gebruik een aanrecht afvalbakje, zodat je niet telkens naar de prullenbak hoeft te lopen. Om een waterballet te voorkomen, kun je de microvezel afdruipmat van Brabantia gebruiken. De microvezels absorberen water en waardoor het aanrecht droog blijft, ideaal! Een andere optie is het afdruiprekje of de siliconen mat, werken ook heel goed.
Vul vervolgens de gootsteen of wasbak met heet water. Hoe heter het water, hoe makkelijker de vaat schoon en vetvrij wordt. Pas als de gootsteen of bak gevuld is, voeg je afwasmiddel toe. Zo krijg je bijna geen schuim in je afwaswater.
De perfecte volgorde
Wist je dat afwassen een specifieke volgorde heeft? Als je je hieraan houdt, krijg je jouw vaat minstens zo schoon als een vaatwasser dat doet. Begin met bestek. Dit is in contact geweest met de mond en deze bacteriën verwijder je het beste met zo heet en schoon mogelijk water. Hierna maak je andere dingen schoon die in aanraking zijn geweest met de mond, bijvoorbeeld glazen en mokken. Als laatste was je pannen en potten af, hiervan wordt je afwaswater het smerigst.
Je vaat is goed schoon als je met je vinger geen vet of viezigheid voelt en je geen vuil meer ziet. Laat de schone vaat eerst uitdruipen op de mat of het rekje voordat je het afdroogt. Ga je voor een optimale schone en droge vaat? Gebruik dan een linnen theedoek. Deze doeken laten geen pluisjes achter op je servies.