9 dingen waarvan het je zal verbazen dat ze in de vaatwasser kunnen

De vaatwasser. De redding van elk mens dat een hekel heeft aan afwassen (iedereen dus). Het is zo’n uitzonderlijke tijdbespaarder dat als je er eenmaal een hebt, je niet meer zonder een vaatwasser kunt leven.

Verrassing! Deze handige machine kan veel meer dan alleen je vieze borden wassen. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan koken met vaatwasser? Of onderdelen van je auto poetsen? Tijd om je vaatwasser meer out of the box te gaan benaderen!

1. Zalm

     Zalm koken in de vaatwasser
Ja, dat lees je goed. Al het stoom in je vaatwasser dient als een perfecte slow cooker. Vooral voor zalm is de vaatwasser uitermate geschikt.

Wikkel de vis in aluminiumfolie en leg het op de bovenste laag van je vaatwasser. Stel je vaatwasser in op 70 graden, zodat je de zalm niet uitdroogt. Voordat je hem aanzet: stop géén vaatwasserblokje in het gebruikelijke vakje, tenzij je het lekker vindt om zeperige zalm te eten. Op deze lijst staan genoeg andere items die je ook in een zeeploze vaatwasser kunt stoppen, zo haal je het maximale uit één vaatwasbeurt.

2. De planken en lades uit de koelkast

Wist je dat er meer dan 8,000 bacteriën per vierkante centimeter leven op je groentela? Er zijn vele manieren om je koelkast schoon te maken, bijvoorbeeld met azijn, maar waarom zou je hard gaan schrobben als je ook de vaatwasser het werk kunt laten doen? Stop de lades en planken in de vaatwasser, druk op start en je streep het af van je to do list.

3. Speelgoed

Speelgoed wassen in de vaatwasser
Kinderspeelgoed barst van de bacteriën, zeker als meer dan één kind met het speelgoed aan de haal gaat. In hun mond, op grond, in de zandbak.. dat speelgoed komt overal en moet daarom grondig schoongemaakt worden. Stop het speelgoed in het bestekbakje of gooi het in een waszak en zet de vaatwasser aan. Let op! Stop nooit elektronisch speelgoed in de vaatwasser. Niet alleen beschadig je het speelgoed hiermee, je kunt ook letterlijk een flinke schok krijgen.

4. Vaatdoeken en sponzen

Volgens onderzoek uit de VS bevat 10% van de sponzen sporen van salmonella. Andere studies wijzen uit dat een spons vaak 400 keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril. Dit komt vooral doordat men sponzen niet vaak genoeg vervangt of niet goed schoonmaakt. Het is zonde om elke dag een vaatdoekje weg te gooien, was ze daarom op een hoge temperatuur in de vaatwasser om alle bacteriën te doden. Als je vaatwasser de optie heeft, gebruik ook een droogprogramma. Bacteriën zijn namelijk dol op warme, vochtige plekken.

5. Make-up kwasten

make up kwasten schoonmaken vaatwasser
Hoe maak jij je make-up kwasten schoon? Als je ze al schoonmaakt.. Je vergeet het gauw om schoon te maken, maar make-up kwasten zijn een broedplaats voor bacteriën. Ze moet echt eens per maand worden schoongemaakt. De meest efficiënte manier om van de bacteriën en dode huidcellen af te komen, is de kwasten in de vaatwasser stoppen. De kwasten hebben geen speciale behandeling nodig: draai je vaatwasser zoals je normaal ook doet en zet de kwasten in het bestekbakje. Als je de vaatwasser ‘s avonds aanzet, zijn je kwasten ‘s ochtends weer klaar voor gebruik.

6. Scheermesjes

scheermesjes schoonmaken vaatwasser
Tip voor geldbesparing! Een schoon scheermes zorgt ervoor dat het mes scherper blijft en daardoor langer meegaat. Daarnaast zorgt een rondje in de bestekbak van de vaatwasser ervoor dat de bacteriën die vastzitten tussen de mesjes verdwijnen, waardoor het risico op infecties afneemt.

7. Ovenknoppen

ovenknoppen schoonmaken vaatwasser
Als je de knoppen van de oven eraf kunt halen: stop ze in de vaatwasser! Ovenknoppen worden blootgesteld aan vet en etensresten, omdat onze handen zelden brandschoon zijn als we de oven aanzetten. Net als de binnenkant van je oven, moet je deze dus geregeld schoonmaken.

8. Toetsenbord

Dit klinkt een beetje risky, maar je het kan écht. Als je een los toetsenbord hebt, kun je hem schoonmaken in de vaatwasser. Het is hierbij wel belangrijk dat je geen zeep gebruikt. Laat het toetsenbord goed opdrogen voordat je hem weer inplugt in de computer. Als je twee dagen wacht, zit je wel veilig.

9. Schoenen

Zo jammer dat nieuwe schoenen er na een paar maanden niet meer hetzelfde uitzien als toen ze uit de doos kwamen. Je kunt wel eeuwig gaan boenen om de moddervlekken weg te krijgen, maar echt schoon worden ze pas in de vaatwasser! Vuistregel: Schoenen waarmee je door de regen en modder kunt lopen, overleven de vaatwasser ook met gemak. Denk bijvoorbeeld aan rubberen laarzen, slippers en sandalen. Met stoffen schoenen moet je voorzichtig zijn, omdat ze kunnen krimpen door de warmte.