7 simpele tips om water te besparen in het huishouden

Als we in Nederland de kraan opendraaien, hebben we liters schoon drinkwater tot onze beschikking. Met douchen, dweilen en afwassen gaat er veel water verloren. Dat is zonde, want water besparen in het huishouden is heel eenvoudig. Als je maar weet hoe! Draag je steentje bij en verspil geen water: goed voor het milieu en de portemonnee.

1. Vaatwasser vs. de handafwas?

Een eeuwige discussie. Wat is beter voor het milieu? Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld twee keer meer energie dan een ouderwetse afwasbeurt. Vanwege het hogere energieverbruik is een vaatwasser daarom minder milieuvriendelijk. Maar let op! Als je de vaat voordat je begint eerst onder de lopende kraan óf met veel water afspoelt, is een vaatwasmachine zuiniger.

(Bron: Milieu Centraal)

2. Vang douchewater op

Laat jij de douche ‘s ochtends even lopen voordat je eronder springt? Hoewel we begrijpen dat niemand de dag wil beginnen met een koude douche, is dit ontzettend zonde. Vang het water op in een emmer en gebruik dit bijvoorbeeld om de planten water te geven.

3. Repareer die lekkende kraan

Elk druppie scheelt een duppie. Als een kraan 10 druppels per minuut lekt, is dat 2000 liter water per jaar. Een kraan die constant lekt, kost zelfs 35.000 liter per jaar.

ramen lappen met wodka om water te besparen

4. Ramen lappen met wodka

Een gemiddeld schoonmaakmiddel bestaat voornamelijk uit alcohol. Is de spiritus op? Doe wat wodka in een plantenspuit en de schoonmaak kan beginnen.

5. Plantenspuit, geen emmer

In plaats van een hele emmer te vullen met water, kun je de mix van allesreiniger en water ook in een plantenspuit stoppen. Dit is veel efficiënter omdat je minder water gebruikt. Sprayen, doekje eroverheen en klaar.

6. Niet voorspoelen!

Houd jij je pannen en borden eerst onder de kraan voordat je ze in vaatwasser zet? Bespaar water en bestrooi de aangekoekte pannen met baking soda. Als je het tien minuutjes laat intrekken, kun je het daarna afkloppen. De etensresten zijn dan vrijwel verdwenen.

drinkwater water besparen fruit afspoelen

7. Groente en fruit wassen 

Je ook aardig wat water besparen door de kraan niet te laten lopen als je groente en fruit wilt wassen. In plaats daarvan kun je ze wassen in een laagje water in de wasbak of je spoelt ze om in een pan met water. Daarnaast kun je het water daarna weer voor iets anders gebruiken.

8. Hergebruik je wasmachine water

Voor de echte fanatiekelingen: als je de afvoerslang van de wasmachine naar een grote emmer leidt, in plaats van naar de afvoer, kun je water hergebruiken wat normaal verloren gaat. Je kunt dit water (met wasmiddelresten!) ideaal gebruiken voor het dweilen van de vloer.