6 x duurzame schoonmaakmiddelen

De najaarsschoonmaak staat voor de deur dus het is de hoogste tijd om je even te verdiepen in de verschillende schoonmaakproducten. Je huis schoonmaken zonder schuldgevoel? Dat kan door gebruik te maken van milieuvriendelijke producten. Maar welke producten zijn nou goed voor het milieu, goed voor jouw gezondheid en maken goed schoon? Helpling zocht het uit!

1. Marcel’s Green Soap: milieuvriendelijke reinigers

Marcel van Marcel’s Green Soap maakt allerlei milieuvriendelijke zeep. Denk aan toiletreiniger, allesreiniger of vaatwasmiddel. De schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare en plantaardige ingrediënten. De zeep ruikt ook nog eens lekker fris, met behulp van natuurlijke parfums en essentiële oliën. Daarbij is de verpakking gemaakt van gerecycled PET plastic. Ook kun je navulverpakkingen kopen. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van dreft het afwasmiddel met lavendel en rozemarijn van Marcel. Goed voor een schone vaat en zachtaardig voor je handen.

2. Seepje: natuurlijke was- en poetsmiddelen

Seepje is een schoonmaakproduct dat wordt gemaakt van vruchtenschillen. Dit zijn schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht die in overvloed groeit in Nepal. Zodra de Sapindus schillen uit de Himalaya in aanraking komen met water, ontstaat er zeep. Een natuurlijker product bestaat niet. De vruchten worden wild geplukt, tegen een eerlijke prijs ingekocht en duurzaam vervoerd naar Nederland. Je kunt de schillen zelf bestellen om je kleding mee te wassen, gebruik het wasmiddel de vers geperste lente geur voor je bonte was. Zo hou je meteen de lente een beetje thuis. De fles is trouwens van gerecycled plastic is gemaakt.

3. Ecover: van plantaardige allesreiniger tot vloerzeep

Het grote assortiment van Ecover zijn producten uit België, het ligt inmiddels bij veel Nederlandse supermarkten in het schap. De producten van het Belgische merk zijn gemaakt van plantaardige en biologische ingrediënten en mineralen. De grondstoffen die worden gebruikt voor de producten van Ecover komen voornamelijk bij lokale leveranciers in België en elders in Europa vandaan. Maak met de badkamer reiniger van Ecover je badkamer efficiënt en vriendelijke schoon, geen heftige en chemische middelen meer. 

4. Ecopods: een nieuwe manier van ecologisch schoonmaken 

Ecopods, het merk klinkt je wellicht niet bekend in de oren. Dit kan, de producten van Ecopods liggen namelijk nog niet in de Nederlandse schappen. De schoonmaakmiddelen van Ecopods zijn voorzien van het EU ecolabel, biologisch afbreekbaar en minder schadelijk voor mens en milieu. Bij de bestelling krijg je verstuivers die je kunt hervullen, zo gooi je dus nooit verpakking weg. Je vult de verstuivers met heet water, voegt hier de wateroplosbare capsules aan toe en klaar ben je. Eenvoudig en duurzaam je vloer schoonmaken met de  van vloerreiniger van Ecopods zonder plastic afval en niet schadelijk voor jezelf.

5. Klok: ecologische schoonmaakmiddelen uit Deventer

Klok is een Nederlands merk met zijn producten ook afkomstig uit Nederland. De producten van klok zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je huid. De zeep is gemaakt van plantaardige ingrediënten en mineralen. De schoonmaakmiddelen zijn dan ook 100% biologisch afbreekbaar. Tevens zit er geen parfum en kleurstof in, waardoor de kans op een allergische reactie klein is. Klok heeft een groot assortiment en de zeep wordt gemaakt in de eigen zeepfabriek in Deventer. Met de allesreiniger van klok maar je eenvoudig het hele huis brandschoon! 

Ga in de winkel op zoek naar het keurmerk EU Ecolabel

Kijk in de winkel of de producten voorzien zijn van een EU Ecolabel. Dat is een keurmerk voor Europese non-foodproducten. Producten met het label zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van onder andere grondstoffen, water, afval en verpakking. De verstandige keus voor jou en het milieu dus!