
In elk huishouden zijn er hoekjes waar het licht niet komt. Vanwege Covid-19 brengen de meesten van ons echter veel tijd thuis door, reden genoeg om het thuis zo gezellig mogelijk te maken. Gezelligheid gaat vaak wel gepaard met een netjes en schoon huis. Stofzuigen en het reinigen van het tapijt zijn vaak niet genoeg om het huis stralend schoon te maken tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. Hoe vaak je ook poetst, er blijven altijd hoekjes over die je vergeet. Bij Helpling hebben we 11 rommelige hoekjes opgesomd, waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt! Team Helpling, geeft je graag praktische tips die je meteen thuis kunt toepassen.
Verwijder het stof van je lampen
Is je kamer erg donker? Dan heeft dit niet alleen effect op je ogen, maar ook je geest! Als je lampen alleen maar dof licht afgeven, is het de hoogste tijd om de lampen schoon te maken! Vooral omdat slecht licht je productiviteit verminderd (ook in het thuiskantoor). Verwijder de lichtbollen en maak deze schoon met een doekje en een beetje sop, droog de lichtbollen daarna goed af.
Je gebruikt het dagelijks, maar het wordt bijna nooit schoongemaakt: De vuilnisbak
Stel je voor dat je het vuilnis buiten wilt zetten, je opent de klep van de vuilnisbak en oeps, een ongewenste bezoeker zit te smullen van je restjes van eergisteren. Dit is niet ongewoon als de vuilnisbak zelf erg vuil is. De ratten en muizen verzamelen zich er dan graag om te nestelen en te snoepen. Erger nog: bij het legen van de vuilnisbak hebben we vaak direct contact met de vuilnisbak en daarmee dus met miljoenen bacteriën en schimmels. Je kunt dit voorkomen door de vuilnisbak regelmatig een grondige schoonmaakbeurt te geven. Vooral voor mensen met een allergie of zwak immuunsysteem is blootstelling aan een vieze vuilnisbak schadelijk voor de gezondheid. Het Helpling team adviseert het volgende: ‘’Om je vuilnisbakken effectief schoon te maken, kunt je deze het beste mee naar buiten nemen en een antibacteriële reiniger aanbrengen op de binnen- en buitenkant van de vuilnisbakken. Spoel de vuilnisbak grondig af en maak deze goed droog voordat je deze weer binnen zet.’’
Koffiezetapparaat, broodrooster etc.
Blikopeners, broodroosters en koffiezetapparaten zijn onze dagelijkse helden in de keuken en samen vormen ze een grote bacteriële dierentuin. Normaal gesproken vraagt wat vaak gebruikt wordt ook speciale aandacht, vooral tijdens de voorjaarsschoonmaak! Leeg de kruimellade van de broodrooster en maak de blikopeners schoon om voedselbesmetting te voorkomen. Een van de belangrijkste apparaten tijdens de voorjaarsschoonmaak is de oven. De oven en het fornuis verzamelen regelmatig vet en vuil, gebruik een ovenreiniger om de binnenkant en de knoppen schoon te maken. Dit geldt voor alle huishoudelijke apparaten: hoe schoner, hoe langer de levensduur ervan!
Fris ruikende kleding dankzij een schone wasmachine
Niets fijner dan schone en fris ruikende kleding, maar je krijgt kleding pas echt schoon als de wasmachine zelf ook schoon is! Met name, roest en schimmel kunnen zich snel vermenigvuldigen door het gebruik van water en chemicaliën. Als je wasmachine niet zo fris ruikt, maak dan met een vochtige doek de trommel en de compartimenten schoon. En vergeet de droger niet! Het is verstandig om de stof na elke droogbeurt te verwijderen van het filter en de ventilatieopening te controleren.
De veel aangeraakte lichtschakelaar
Lichtschakelaars zijn van die elementen in huis die je de hele tijd aanraakt, maar als het op schoonmaken aankomt, vergeten we ze een beetje aandacht te geven. Van vingerafdrukken en vlekken tot vegen en bacteriën, alles verzamelt zich op de schakelaars. Als je deze niet schoonmaakt, loop je het risico dat er vuil over het aanrecht en op de muur wordt verspreid. Een zacht ontsmettend schoonmaakmiddel kan al goed helpen. Voor een grondige reiniging in elk hoekje kun je ook een tandenborstel en een sopje gebruiken.
Een magneet voor ziektekiemen is de afstandsbediening
Een hot spot voor vuil en ziektekiemen: de alledaagse apparaten zoals afstandsbedieningen en andere elektronische apparaten kunnen zeker zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Gebruik een desinfecterend doekje om de afstandsbediening voorzichtig te reinigen. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om kruimels uit de krappe ruimtes tussen knoppen te verwijderen.
Pas op voor medicijnkastjes!
Medicijnkastjes bevatten vaak medicijnen en hygiëneproducten die jarenlang op één plek blijven staan voordat ze worden schoongemaakt. De badkamer is een groot onderdeel van de voorjaarsschoonmaak, dit is natuurlijk de perfecte gelegenheid om in je medicijnkastje te snuffelen. Zwerven er oude of verlopen medicijnen rond in het kastje? Gooi ze dan weg. Vergeet niet dat oude medicijnen op een specifieke manier moeten worden weggegooid en nooit door het toilet gespoeld mogen worden, omdat dit het grondwater kan vervuilen. In plaats daarvan kun je de pillen het beste fijnmalen en in een zak met aarde, koffiedik of kattenbakvulling doen. Je kunt ze ook naar een apotheek brengen die oude medicijnen weggooit.
Laat de zon binnen
De jaloezieën in huis verzamelen voortdurend stof, en dit stof wordt weer in de lucht verspreid telkens wanneer de jaloezieën worden geopend. Zorg ervoor dat je het stof van de jaloezieën verwijdert met een plumeau aan beide kanten van de lamellen en verwijder eventueel spinrag in de hoeken. Denk hierbij ook aan de douchegordijnen. Deze zijn gevoelig voor schimmel, kalkaanslag en vuil door de permanente vochtigheid. Let goed op de wasvoorschriften op het etiket. De meeste douchegordijnen mogen in de wasmachine!
Zwoele zomernachten met een schoon matras
Nu moet je echt sterk in je schoenen staan: Wist je dat een matras meestal miljoenen mijten verzamelt? Je kunt zuiveringszout over het hele matras strooien en een uur laten inwerken, daarna grondig stofzuigen. Het laten luchten van je matras met het raam open helpt ook al enorm!
Bacteriële kolonies in het huisdieren mand
De mand van je trouwe viervoeter is erg gewild en lijdt hier soms ook onder. Net als een springkussen worden de bacteriën in de lucht gelanceerd, zodra jouw huisdier hierin ploft. En dan is het niet zoals bij ons waarbij het gaat om 3 uur lang op de bank liggen. Huisdieren liggen gemiddeld 15 uur in hun mand met natte pootjes en vochtige snuitjes. En raad eens waar de bacteriën terecht komen tijdens de volgende knuffelsessie! Eén ding is duidelijk: het bed van jouw huisdier mag niet verwaarloosd worden tijdens de voorjaarsschoonmaak! Volg echter altijd de wasinstructies van de fabrikant, want de instructies kunnen verschillen betreft het soort vulling. Probeer zo veel mogelijk haar te verwijderen, voordat je deze gaat wassen.
De schoonmaakkast zelf
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel vuil er in de schoonmaakspullen zelf zit? In het allerbeste geval worden ze dagelijks gebruikt maar bijna nooit schoongemaakt! Alle dweilen, poetsdoeken en stofdoeken moeten regelmatig worden gewassen en gedesinfecteerd. Neem de tijd om het vuil van de stofzuiger en bezem te verwijderen. Maak borstels schoon en vervang vuile sponzen. Besteed aandacht aan de kleine dingen – vooral bij de voorjaarsschoonmaak!
