10 voorwerpen in jouw huis die je vaker zou moeten vervangen

Als het om eten gaat, gooien we iets direct weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Maar als het gaat om huishoudelijke voorwerpen zijn we een stuk minder kritisch. Onterecht, ook deze producten kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. We hebben daarom 10 huishoudelijke items op een rij gezet die je echt vaker moet vervangen (en waarom).

Snijplanken

Houdbaarheidsdatum: 12 maanden

Snijplanken moet je ook vervangen groeven niet meer schoon nieuwe kopen

Waarom? Het maakt niet uit of de plank van hout of plastic is: het is een zee van bacteriën. Hoe goed je ze ook schoonmaakt, na een tijdje krijg je de snijplank niet meer bacterievrij. Kijk naar de groeven in de plank. Als er diepe sporen van messen in zitten is de plank toe aan vervanging.

Tandenborstel

Houdbaarheidsdatum: 3 maanden, afhankelijk van je gezondheid

Tandenborstel moet je vervangen na drie maanden weggooien nieuwe tandenborstel

Waarom? Helaas betekent poetsen niet altijd een schoon gebit. Onderzoek wijst uit dat een tandenborstel miljoenen bacteriën bevat die darmproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast doet een tandenborstel zijn werk een stuk minder goed af hij versleten is. Het is daarom belangrijk om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen.

Kussens

Houdbaarheidsdatum: 18 maanden

Dit is een afbeelding van een wit, zacht kussen dat je op je bed gebruikt het kussen bevat veel bacterien

Waarom? Eigenlijk weet je wel waarom: je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een voedingsbron voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350 duizend bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.

Handdoekjes

Houdbaarheidsdatum: 1 week

Handdoekjes bevatten veel bacterien regelmatig vervangen is aan te raden of weggooien nieuwe niet meer schoon

Waarom? Je droogt je handen af met een handdoekje in de keuken of toilet en daarna laat je hem nat bundelen. Dit is hoe bacteriën geboren worden. Uit een studie blijkt dat 89% van de handdoeken besmet zijn met de E. coli bacterie, die onder andere diarree veroorzaakt. Je handdoeken moet je daarom eens per week vervangen en was ze op 60 graden.

Scheermesjes

Dit is een afbeelding met een scheermesje voor vrouwen roze scheermesje vervangen scheermesje bacterien
Houdbaarheidsdatum: 2 weken

Waarom? De meeste mensen bewaren hun scheermesjes op de rand van het bad of in de douche. Herkenbaar? Dat kun je beter niet doen. Schimmel kan zich gemakkelijker verspreiden door de vochtigheid, restjes van haar en sop.  

Sponsjes

Houdbaarheidsdatum: 1 week

Sponsjes bevatten enorm veel bacterien vaak weggooien en vervangen

Waarom? Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.  Wees niet te krenterig met sponsjes. Als je dagelijks sponsjes gebruik, vergeet ze dan niet elke week te vervangen.

Tupperware

Houdbaarheidsdatum: 3 maanden

Plastic bakjes vervangen schoonmaken

Waarom? Bewaar jij je tupperwarebakjes alsof het een collectie bijzondere edelstenen is? Doe het niet! Als je ze een paar jaar gebruikt hebt, kan plastic beschadigen en kunnen er giftige chemicaliën vrijkomen. Gooi plasticbakjes direct weg als je sporen van gebruik ziet.

Contactlensdoosjes

Houdbaarheidsdatum: 1 maand   

Lezendoosjes bevatten veel bacterien regelmatig weggooien is het advies vervangen

Waarom? Je lenzen maak je elke avond voor het slapen schoon, maar het doosje dan? Volgens een onderzoek is de helft van de contactlensdoosjes besmet met schimmel en bacteriën. Je moet contactlensdoosjes dus elke maand vervangen, anders breng je de bacteriën uit het doosje over naar je ogen.

Toiletborstel

Houdbaarheidsdatum: 6 maanden

Toiletborstel regelmatig vervangen om goed schoon te maken

Waarom? Het toilet schrobben met een vieze borstel heeft geen enkele zin: je maakt niet schoon, maar smeert juist bacteriën uit over de hele pot.

Kruiden

Houdbaarheidsdatum: 12 maanden

Dit is een afbeelding met kruiden je moet regelmatige nieuwe kopen houdbaarheidsdatum kruiden

Waarom? De meeste kruidenpotjes gaan niet leeg, omdat je ze maar zelden gebruik. Dit kan je kookkunsten verpesten zonder dat je het realiseert. Zelfs als je de kruiden op een droge plek bewaart, is het beter om na een jaar te overwegen om ze te vervangen.