Hier had je nog niet aan gedacht! 10 verrassend eenvoudige schoonmaaktips voor in de keuken

Nadat je flink hebt staan zwoegen om een lekkere gezinsmaaltijd op tafel te toveren, is het schoonmaken van de keuken vaak wel het laatste waar je zin in hebt. Het liefst laat je die aangekoekte pannen voor wat het is – en ook die kaasrasp met vastgeplakte stukjes kaas kan wel even wachten, toch?

Je bent niet de enige, dat blijkt wel uit het grote aantal kitchen cleaning hacks en opruimtips dat door de jaren heen is bedacht door huishoudelijke creatievelingen uit de hele wereld. Hoe efficiënter, hoe beter, luidt het motto, en waarom zou je ook moeilijk doen als het makkelijk kan? We zetten onze 10 favoriete schoonmaaktips op een rij:

1. Houten snijplank.

Houten snijplank schoonmaken

Nadat je knoflook hebt fijngesneden kan een houten snijplank flink gaan stinken. Dit voorkom je door de plank eerst met zout te bestrooien en er vervolgens met een halve citroen overheen te gaan. Het ruwe zout zorgt voor een goede scrub, terwijl het frisse citroensap een lekkere geur achterlaat.

2. Bovenop de afzuigkap.

Olijfolie is een goed middel om schoon te maken

Vanwege de hoogte wordt de afzuigkap vaak over het hoofd gezien, terwijl het vaak de vettigste plek van de keuken is! En hoe krijg je die vetlaag er weer af? Juist ja, met olie! Druppel een beetje olie op een microvezeldoek en veeg de afzuigkap ermee schoon. Vervolgens neem je deze af met lauw water.

3. Gietijzeren pannen. Het zijn prachtige pannen, maar ze kunnen flink vies worden. Dit los je snel op door een ruime hoeveelheid zeezout over de bodem te strooien en er met een grote halve aardappel flink overheen te schrobben. Herhaal dit tot de pan schoon is, spoel deze vervolgen af met water en veeg de pan droog. Om roestvorming te voorkomen zet je de lege pan een aantal minuten op een laag vuurtje (zo droogt de pan volledig) en vet je deze tenslotte goed in met olie.

4. Prullenbak. Voorkom dat de prullenbak in de keuken gaat stinken door een krant op de bodem te leggen en deze met een beetje soda te besprenkelen. Lekken uit de vuilniszak en vieze geurtjes worden zo geabsorbeerd.

5. Kaasrasp.

Kaasrasp schoonmaken is lastig

Niets zo irritant als kaasrestjes uit de kaasrasp peuteren! Rasp in het vervolg een aardappel om ervoor te zorgen dat hard geworden stukjes kaas vochtig en zacht worden, waardoor je ze er zo afspoelt. Echt hardnekkige stukjes krijg je eruit met een tandenborstel.

6. Gootsteen. Vieze geurtjes uit de gootsteen? Hier maak je een einde aan door een ijsblokjesvorm te vullen met azijn en citroen. Laat wekelijks een aantal blokjes in het afvoerputje smelten om geurtjes te voorkomen. De azijn breekt etensresten af, de citroen laat een frisse geur achter.

7. Koelkast. Geen zin om wekelijks de koelkast leeg te halen en schoon te maken? Leg kranten op de koelkastplanken. Zo beperk je niet alleen vieze geurtjes, maar worden ook vlekken opgevangen waardoor je deze er niet hoeft af te schrobben.

8. Pannendragers.

Pannendragers schoonmaken

Na het koken neem je pannendragers natuurlijk even af, maar om ze echt als nieuw te laten stralen leg je ze een nachtje in een afsluitbare zak met ammoniak. Makkelijker wordt het niet!

9. Oven.

Oven schoonmaken

Hardnekkige etensresten en aanslag in de oven haal je weg door deze te bedekken met een mengsel van soda, water en afwasmiddel. Laat het een kwartiertje zitten en veeg het mengsel er vervolgens met een lichtvochtige microvezeldoek af.

10. Theekopjes en mokken. Verwijder hardnekkige vlekjes van kopjes en mokken met een mengsel van azijn en soda. Dat ziet er meteen een stuk frisser uit!

Minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken van de keuken, betekent meer tijd voor andere, leukere dingen – en dat wil toch iedereen? Deze handige trucjes zullen je daar zeker bij helpen.