Wereld Toilet Dag: 10 verrassende feiten over je dagelijkse toiletbezoekjes

Iedereen doet het, maar het is geen onderwerp dat op verjaardagen wordt aangesneden: naar de wc gaan. Aangezien er geen uitgebreide uitwisseling van informatie over plaatsvindt, is het dan ook niet gek dat er veel onwaarheden over de dagelijkse toiletbezoekjes ten ronde gaan. Daarom speciaal voor Wereld Toilet Dag tien feitjes over het toilet. Wist je dat…

… het toilet niet de meest vieze plek van je huis is?
Bij het toilet hebben we vooral vieze associaties. Het is niet bepaald de plek om rustig een boterham te gaan eten. Maar wat blijkt? De wc-bril is eigenlijk helemaal niet zo vies! Als we schoonmaken besteden we namelijk de meeste aandacht aan het toilet, waardoor het juist een van de schoonste plekken in een huishouden is. Bacteriën overleven daarnaast niet lang op  het gladde en koude keramiek van de wc-pot. De vieste plek in huis is verrassend genoeg de gootsteen. Hier vertoeven bijna 10.000 bacteriën per vierkante meter, dit zijn er bijna 1250 keer meer dan op de wc-bril!

Telefoon in toilet laten vallen

… de krant is lezen niet de favoriete bezigheid van Nederlanders op het toilet is?
Ook het toiletbezoekje gaat met zijn tijd mee. Volgens een recent onderzoek is de krant niet meer het favoriete gebruiksvoorwerp op de wc: 80% van de mensen neemt de smartphone mee naar het toilet. De telefoon wordt niet alleen meegenomen, maar  ook daadwerkelijk gebruikt. Over het algemeen vooral om berichtjes te versturen of door de tijdlijn op Facebook te scrollen. 10% van de ondervraagden neemt zelfs op terwijl hij op de wc zit. Aan het telefoongebruik op het toilet zit ook een keerzijde: één op de vier mensen heeft zijn telefoon wel eens uit de wc-pot moeten vissen.

… je een vouwer, propper of wikkelaar bent?
Een wat? Niet iedereen hanteert dezelfde veegtechniek. Er zijn grofweg 3 veelgebruikte technieken: vouwen, proppen en wikkelen. 70% van de Nederlanders vouwt zijn of haar toiletpapier voor gebruik,  dat doen overigens de meeste andere Europeanen ook. 7% van de Nederlanders is ‘een propper’ en slechts 2% wikkelt het papier om zijn of haar hand. Blijkbaar is dit cultureel bepaald: in Amerika maken de meeste mensen juist een prop van hun toiletpapier. Vooral vrouwen doen dit veel liever dan dat zij vouwen.

Toilet schoonmaken hygiene schrobben

… toiletblokken een tegenovergesteld effect hebben?
Veel mensen hebben een toiletblok in hun wc hangen om een frisse geur te verspreiden. Dit is een goed idee bij openbare toiletten, maar thuis zijn toiletblokken onnodig. De structuur van de blokjes maakt het voor bacteriën juist makkelijker om zich te nestelen op het gladde porselein. Er is maar een oplossing om van vieze geurtjes af te komen: vaak en grondig schrobben.

… we allemaal dezelfde fouten maken bij het schoonmaken van het toilet?
Als je de toiletpot goed wilt schoonmaken, moet je alle hoeken van de pot flink schrobben. Gooi een flinke scheut schoonmaakmiddel in de pot en laat dit vijf minuten weken. Het oppervlakkige vuil laat zo vanzelf los, wat je een hoop moeite bespaart. Een andere grote fout die we maken bij het schoonmaken van de wc is dat we denken dat we al klaar zijn na het schrobben. Bacteriën zijn dol warme, plakkerige ondergronden. Droog daarom altijd de WC na het schoonmaken.


handen-wassen-is-belangrijk-voor-hygiene

… mannen hun handen minder vaker wassen dan vrouwen?
Wetenschappers van de London School of Hygiene merkten op dat in openbare gelegenheden slechts 32% van de mannen hun handen wast na een toiletbezoekje. Bij de vrouwen is dit 62%. Zelfs als je tot de groep behoort die zijn handen wel wast: vergeet niet om zeep te gebruiken en de tijd te nemen voor het wassen. Bacteriën gaan niet direct dood als ze in aanraking komen met de zeep: het kost minstens 20 tot 30 seconden handen wassen voordat alle bacteriën verdwenen zijn.

… dat je nooit cola en mentos in de wc moet gooien om het toilet te ontstoppen?
Veel schoonmaakmythes vertellen dat je de druk flink moet opvoeren om een blokkade op te lossen. Het lijkt spannend om hiermee te experimenten, maar kijk uit! Als je pech hebt beschadig je op deze manier de waterleidingen en voor je het weet ligt je hele badkamer open omdat de pijpen hersteld moeten worden. De  truc is om heet water (niet kokend!) van een meter hoogte in de WC te laten vallen. De energie die vrijkomt door de val, lost de verstopping direct op.

 

… mannen veel meer tijd op het toilet doorbrengen dan vrouwen?
Een onderzoek onthulde – geheel tegen onze verwachtingen in – dat vrouwen gemiddeld maximaal 5 minuten op het toilet doorbrengen en mannen wel 15 minuten! De reden dat veel mannen zolang op de bril zitten, is dat zij toiletbezoekje zien als een rustmomentje in hun dag. 1 op 2 mannen geeft dan ook aan de krant te lezen op het toilet.

… er een land is waar je 150 euro moet betalen als je toilet niet doortrekt?
Singapore heeft de reputatie het schoonste land op aarde te zijn. Zelfs de openbare toiletten zijn hier brandschoon. Dit willen ze graag zou houden en daarom checkt de politie steekproefsgewijs of er wel wordt doorgetrokken op openbare toiletten. Mocht je binnenkort naar Singapore afreizen dan luidt ons advies: trek 2 keer door om zeker te zijn van je zaak.

toilet-doortrekken-hygiene

… je de deksel altijd dicht moet doen als je het toilet doortrekt?
Doe je de deksel nooit naar beneden wanneer je doortrekt? Denk erover er eens over na: hartstikke vies! Het toiletwater kan bij het doorspoelen wel tot 6 meter omhoog komen en de hele badkamer vervuilen. Het spettert op de muur, de vloer en misschien zelfs wel op je tandenborstel! Ttrek in het vervolg dus alleen door met een dichte deksel en zet voor de zekerheid ook je tandenborstel op veilige afstand.