“Dit is mijn land niet meer”. Waarom de Amerikaanse hulp Dennis de VS verliet na de verkiezingen

“Toen ik woensdag 10 november bij mijn eerste klant binnenkwam, zag ik haar met haar mond open naar de televisie staren. Ik barstte direct in tranen uit.” Schoonmaakhulp Dennis (57) ontvluchtte eind jaren 80 de Verenigde Staten toen president Reagan werd herkozen. Dennis verkocht al zijn bezit en  liet de VS achter om in Liverpool een nieuw thuis te vinden. “Dit is mijn land niet meer, dacht ik toen Reagan werd herkozen. En dat dacht ik woensdagochtend weer toen ik zag dat Amerika voor Trump als president kiest.”

Dennis voelt zich desondanks meer Amerikaan dan ooit tevoren en dat terwijl hij nu al 31 jaar in Nederland woont. Zijn Nederlandse woordenschat is perfect, maar zijn stevige New England accent verraadt zijn afkomst. Het accent gaat gepaard met een heerlijk Amerikaans gevoel voor humor: een kwaliteit waar zijn klanten hem veelal voor prijzen, naast het feit dat hij oog heeft voor de kleinste details. Van de plinten tot stopcontacten: Dennis laat bij het schoonmaken niets stoffig achter en dat gaat altijd gepaard met een lach.

“Ik kwam per ongeluk in Nederland terecht. In Londen liep ik een meisje tegen het lijf dat ik nog kende uit Boston. Ze vertelde dat ze als au pair ging werken in Amsterdam en vroeg of ik mee ging. Ik had niets beters te doen, dus voordat ik het wist zat ik in het regenachtige Amsterdam. Ik vond het vreselijk en van liefde bleek ook geen sprake te zijn.”

Helpling Dennis Amerikaanse schoonmaakhulp

Zijn verblijf in Nederland zou eigenlijk tijdelijk zijn, maar de creatieve mogelijkheden hielden Dennis in ons land. “Ik heb op de kunstacademie gezeten. Het hoogtepunt van mijn carrière als kunstenaar is dat ik Marco Borsato mocht schilderen in het televisieprogramma ‘Sterren op het Doek’.” Hoewel Marco zijn kunst kon waarderen, brak hij nooit door bij het grote publiek: “Ik heb onder mijn bed wel 300 schilderijen liggen.”

Via een omweg kwam Dennis uiteindelijk bij Helpling terecht. “Het betaalt de rekeningen en is een stuk beter dan thuiszitten.” Dennis ziet zichzelf vooral als een schrijver, maar hij vindt zichzelf daarnaast ook een goede schoonmaakhulp. 49 klanten gaven hem maar liefst 5 sterren. “Ik leer een hoop van mijn schoonmaakwerk via Helpling, en ja, wat me nog het meest opvalt: dat vrouwen vaak nog viezer zijn dan mannen”, sluit hij lachend af. Een voordeel aan het presidentschap van Trump: wij houden Dennis nog wat langer in Nederland en bij Helpling.