Schoonmaakhulp Yvonne uit Enschede: “Ik hoef nooit te vragen om een uurtje vrij”

In haar tienerjaren werkte Yvonne als schoonmaakster in een restaurant. Voordat het restaurant open ging, maakte zij het blinkend schoon. Stofzuigen, dweilen, ramen lappen. Toen Yvonne’s baan in de administratie overtallig werd verklaard, was het voor haar niet meer dan logisch om terug te keren naar iets waarvan ze zeker wist dat zij het goed kon: schoonmaken. Combineer deze kwaliteiten met haar verzorgende karakter en je begrijpt direct waarom Yvonne (46) uit Enschede de hulp van deze maand is.

Het schoonmaken via Helpling was in het begin bedoeld als een tijdelijke oplossing. Yvonne deed in de tussentijd persoonlijkheidstesten om erachter te komen wat voor soort werk het beste bij haar zou kunnen passen. Uit de testen kwam dat zij een verzorgend type is. Ze ging aan de slag bij een zorginstelling in Enschede, maar besloot haar klanten via Helpling te behouden. Nu werkt ze drie dagen in de week via Helpling in Enschede en de andere dagen in de zorg.

Yvonne hoeft haar baas nooit te vragen of ze een uurtje later kan beginnen. “Veel van mijn klanten in Enschede zijn niet thuis, waardoor ik mijn eigen tijd kan indelen. Ik app altijd even om hen te laten weten hoe laat ik kom, maar in principe heb ik van alle klanten de sleutel en bepaal ik zelf mijn werkuren. Die flexibiliteit vind ik heel fijn.”

Yvonne en haar hond tussen de bloemenvelden

De meeste voldoening haalt Yvonne uit het blij maken van haar klanten: “Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat mensen met een prettig gevoel thuiskomen. Ik let op de details en doe graag wat extra. Als ik bijvoorbeeld zie dat er vieze vingers op de ramen zitten, dan zeem ik ook direct de ramen.” Het allerleukste aan schoonmaken bij een ander? “Thuis is het na vijf minuten weer vies, maar bij een klant verlaat ik het huis op het hoogtepunt: als alles mooi aan kant is. En dan krijg je nog appjes met complimenten ook!”  

In haar vrije tijd kruipt Yvonne het liefst achter de piano. Ze speelt al sinds haar 6de en is inmiddels erg bedreven in het spelen van stukken van moderne jazz en jonge componisten. “Tegenwoordig kun je alles op internet vinden: ook pianomuziek. Soms speel ik iets wat mijn dochter herkent van televisie of turnwedstrijden.”

Moeder en dochter Yvonne schoonmaakhulp Enschede

Misschien gaat Yvonne in de toekomst terug naar administratief werk, maar voor nu vindt ze het fijn dat zij anderen kan helpen door het verlenen van zorg en door schoon te maken. Haar wens is dat haar dochter, die nu in de brugklas zit, haar school kan afmaken en relaxt kan leven. De vakantie op Kreta die zij net samen achter de rug hebben, past mooi in dat straatje.

De tip die Yvonne aan andere schoonmaakhulpen wil meegeven is ‘maak je niet te druk’. “Mijn ervaring is dat klanten je graag van dienst willen zijn, zodat jij je werk goed kunt doen. Dus vraag het gewoon als je iets nodig hebt of iets niet weet. Meestal vinden klanten het alleen maar fijn als je het aangeeft.”