Schoonmaakhulp Jeroen uit Haarlem: “Doe wat je doet goed”

“Doe wat je doet goed.”, is het motto van schoonmaakhulp Jeroen uit Nieuw-Vennep. Hij bedoelt daarmee: verschijn met een goed humeur bij de klant en wees betrouwbaar. Kom afspraken na en communiceer helder. Deze lessen én zijn schoonmaakkwaliteiten, maken deze schoonmaakhulp in Haarlem de hulp van de maand december.

Jeroen studeerde biologie, maar had na een reorganisatie moeite om een nieuwe baan te vinden in deze richting. Na een jaar in de WW en verschillende baantjes waar hij weinig lol aan beleefde, kwam hij na een avondje googlen bij Helpling uit. De persoonlijke kant van het werk sprak hem het meeste aan: “Je komt bij mensen thuis en je bouwt na verloop van tijd echt een band op.”

De natuur en met name planten, is Jeroens grootste hobby. Zijn passie kan hij gelukkig goed kwijt bij de Heemtuin, waar als vrijwilliger helpt bij excursies. Jeroen wil op lange termijn wel weer werk uitvoeren dat met zijn studie biologie te maken heeft, maar hij wil niet zomaar voor elke baan settelen. “Mijn werk is nu heel flexibel. Werken via Helpling kan ik combineren met mijn vrijwilligerswerk voor Humanitas, de Heemtuin en het zingen in twee koren. Als ik een kantoorbaan accepteer, moet het echt een baan zijn die mij op het lijf is geschreven. Anders bedank ik vriendelijk. ”

Schoonmaakhulp Jeroen uit Haarlem is dol op planten en de natuur

Inmiddels heeft Jeroen al drie klanten waar hij meer dan een jaar schoonmaakt. Met de meesten heeft hij daarom ook een hechte band. “Met een klant houd ik wel drie keer in een schoonmaakbeurt een koffiepauze om bij te kletsen. Een andere klant heeft een huis in Spanje. Als hij daar geweest is, neemt hij citroenen of mango’s voor me mee. Toen ik een jaar bij hem werkte, heb ik gevulde koeken meegenomen.”

Het gaat veel makkelijker als je er een tijdje ergens komt. Ook een afspraak verzetten is bij zijn meeste klanten geen probleem. “Ik krijg daarnaast veel complimenten van mijn klanten. Bijvoorbeeld een SMS’je met hoe blij ze zijn of dat het er goed uit ziet. Vorige week kreeg ik een tulband van een klant met een kaartje ‘fijne feestdagen’, dat is een heel mooi gebaar. Bij kantoorwerk lag de nadruk toch vaker op fouten en negativiteit.”

Jeroen maakt schoon in Haarlem hij zingt in een koor

Zijn schoonmaakervaring heeft Jeroen opgedaan bij een grote hotelketen, waar de eisen heel hoog liggen. “Ik weet nu dat je uitblinkt als schoonmaakhulp als je iets extra’s doet. Een taakje waarvan je ziet dat het moet gebeuren, maar waar niet om is gevraagd. Zoals een vies raampje naast de voordeur. Het kost je vaak maar twee minuten extra, terwijl je dan zoveel waarde toevoegt.”

Jeroen heeft nooit vooroordelen kunnen bespeuren bij klanten over het feit dat hij een man is die als huishoudelijke hulp in Haarlem werkt. “Ik geloof niet in specifieke mannen- of vrouwenberoepen. Ik zag pas op televisie iets over vrouw die op een betontruck rijdt. Dat moet ook gewoon kunnen.”

Meer te weten komen over de huishoudelijke hulpen op ons platform? Lees deze verhalen van hulpen uit Den Bosch en Almere.