Sandra (48) uit Alkmaar: “Mijn plumeau is mijn beste vriend”

Als Sandra’s tienjarige dochter op school is, maakt Sandra schoon bij gezinnen in Alkmaar. Als Sandra’s dochter uit school komt, is Sandra ook thuis. Haar dochter drie keer per week naar waterpolo brengen is nooit een probleem. Die flexibiliteit was na 24 jaar werken in de kinderopvang een verademing.

Tegelijk met haar dochter vrij zijn heeft veel voordelen. Zo maken ze uitstapjes naar het strand, het bos of vanuit Alkmaar naar familie in Limburg. Als Sandra’s man ook vrij is, stappen ze liefst met zijn allen op het zeilbootje dat ze hebben gekocht.

Sandra schoonmaakhulp in Alkmaar

Na een verhuizing kwam er na ruim 20 jaar een einde aan het werk in de kinderopvang. Sandra kwam thuis te zitten met een uitkering. “Ik ben een Pietje Precies, dus ik begon fanatiek het huis schoon te maken. Op een gegeven moment viel er thuis niets meer schoon te maken, dus toen dacht ik ‘waarom zou ik dit niet bij anderen doen?’. En zo kwam ik via de uitkeringsinstantie bij Helpling uit”

Inmiddels heeft Sandra acht vaste klanten in Alkmaar, die bij elkaar zorgen voor een voldoende gevulde werkweek. Vier van de klanten heeft al sinds zij actief werd op het Helpling platform in maart 2015. Bij deze gezinnen is Sandra onderdeel van het gezin: “Tijdens de Kerstdagen of met mijn verjaardag dan merk ik dat ik er gewoon bij hoor.”

“Bij mijn favoriete gezin is het altijd netjes opgeruimd”

De meeste gezinnen waar Sandra thuiskomt hebben kinderen en huisdieren. Sommigen hebben katten, anderen vogels. Bij Sandra’s favoriete gezin is het altijd netjes opgeruimd: “Ik kom daar graag omdat ik altijd meteen aan de slag kan. Alles is van de vloer en zelfs in de slaapkamers zetten ze de spullen van de grond op bed.”

De plumeau is tijdens het schoonmaken haar grote favoriet: “Ik begin altijd met het afstoffen en daarvoor neem ik mijn eigen plumeau en stofdoek mee. Die werken toch het prettigste. Ik neem dan de bovenkant van de ramen af, maar ik kan ook makkelijk bij de plinten op deze manier. Mijn plumeau is mijn beste vriend.”

Volgens Sandra is naast de kwaliteit van de schoonmaak ook communicatie heel belangrijk. Zeker als je elkaar niet ziet. “Veel van mijn klanten zijn niet thuis, maar laten een briefje voor me achter. Ik schrijf altijd terug. Bijvoorbeeld dat ik de badkamer vluchtig heb gedaan, omdat de wens van de klant was om alle ramen onder handen te nemen.” Laat altijd meteen weten als je al inschat dat je ergens niet aan toe kan komen, is dan ook een tip van Sandra die zij andere hulpen mee wil geven.

Sandra op de fiets klanten schoonmaakhulp in Alkmaar

Haar beste schoonmaaktip zegt ze van Helpling zelf te hebben gekregen: ‘Doe bij het lappen van de ramen een beetje spoelglansmiddel in het sopje. Dan kan stof zich moeilijker nestelen en blijven de ramen langer schoon!”

Als Sandra’s dochter naar de middelbare school gaat, wil Sandra ook weer meer uren gaan werken. Misschien weer in de kinderopvang, maar werken met ouderen lijkt haar ook erg leuk. Tot die tijd bezoekt ze met plezier haar Helpling-klanten, op de fiets. Ook als het regent of sneeuwt.