Hulpen in het zonnetje gezet: Mirella Stok

Mirella! Goed je weer te zien! Hoe gaat het met je?

Insgelijks! Alles gaat goed dus mag zeker niet klagen!

Mooi zo! Heb je zin in het interview?

Zeker weten. Vind het een leuk initiatief. Zo zien de mensen die misschien nog niet superbekend zijn met Helpling wie de schoonmakers zijn.

Dat is inderdaad het idee. Bovendien vinden we het hoogtijd dat we de schoonmakers die via Helpling aan schoonmaakwerk komen in het zonnetje zetten.

Helemaal mee eens haha!

Zullen we in dat geval maar beginnen met een introductie?

Ja leuk! Mijn naam is Mirella, ik ben 48 jaar en woon in Amsterdam Zuid-Oost. Ik woon samen met een goede vriend en ik heb vier huisdieren. Ik ben sinds januari begonnen met schoonmaken via Helpling.

Je bent dus al een tijdje actief op het platform van Helpling. Is Amsterdam ook je werkgebied?

Klopt! En ik doe daar ook nog een stukje Diemen bij. Vind het wel prettig dat ik zo dicht in de buurt klanten heb. Ik fietste voorheen altijd naar de klanten, maar nu ik een scooter heb gaat het een stuk sneller.

Wat heb je voordat je via Helpling begon eigenlijk gedaan?

Hiervoor heb ik van alles en nog wat gedaan. Mijn cv is erg breed. Ik heb bijvoorbeeld kantoorbanen gehad, schoonmaakwerk via de thuiszorg en in winkels gewerkt zoals het Kruidvat. Kortom, ik heb zo’n beetje alles gedaan.

Dat is inderdaad erg breed! Wat is het laatste wat je hebt gedaan voordat je via Helpling begon te werken?

Mijn laatste functie was op Schiphol bij een spa. Het idee vond ik heel leuk. Mensen konden tijdens het wachten op een hun overstapvlucht even heerlijk ontspannen. Het werk viel alleen erg tegen. Het was allemaal heel erg op resultaten gericht en dan ging ten koste van de sfeer.

Je was er als ik het goed begrijp al snel klaar mee?  

Nou ja, ik kan mij prima inzetten voor resultaten, maar op het moment dat mijn werkgever gaat bepalen waar ik wel en waar ik niet mijn pauze mag doorbrengen, gaat het wat mij betreft een beetje te ver. Ik vind werken op Schiphol wel heel erg leuk, maar dit was niets voor mij.

Kan ik mij goed voorstellen.

Precies, in die zin is Helpling ook wel mijn redding geweest. Ik kon al vrij snel aan de slag met iets waar ik veel meer plezier aan had.

Fijn dat je zo snel partner kon worden bij Helpling. Hoe ben je Helpling eigenlijk tegengekomen?

Ik kwam Helpling tegen na een zoektocht op het internet. Ik was op zoek naar schoonmaakwerk en en het concept van Hepling trok mij erg aan omdat ik zelfstandig aan de slag kon gaan.

Dat was in januari, toch? Hoe bevalt het werk tot nu toe?

Klopt! Toen ik eenmaal was toegelaten tot het platform begon ik met paar klanten per week. Inmiddels zit mijn agenda vol en heb ik veel vaste klanten die ook expliciet naar mij vragen als ze een schoonmaak boeken. Dat is een heel fijn gevoel. Ik vind het ook heel leuk om de reviews terug te lezen.  De reviews geven mij een beter beeld van de verwachtingen van de klanten.

Kortom, via Helpling werken is een wereld van verschil vergeleken met je vorige baan op Schiphol?

Zeker! Je krijgt veel vrijheid, je hoeft niet een heel leerproces door te gaan omdat je al ervaring hebt en het voelt ook echt alsof je je eigen baas bent.

Natuurlijk moet je goed naar de klanten luisteren om precies te weten wat er moet worden schoongemaakt. Het is in het begin wel lastig om precies aan te voelen wat een klant precies wilt. Iedereen heeft andere wensen waaraan je moet voldoen, maar ze zitten niet op je vingers te letten om te kijken of je wel echt goed schoonmaakt.

En wat is volgens jou het allerleukste aan werken via Helpling?

Ik vind het leuk dat naarmate je vaker bij iemand langskomt om schoon te maken dat je toch echt het gevoel het dat je een onderdeel bent van het huishouden. Het komt ook vaak voor dat ik na het schoonmaken nog een kopje thee drink met de klant en dat we dan samen de dag doornemen. Je bouwt echt een band op met de klant en dat vind ik heel prettig.

Klinkt goed. Fijn dat je het zo naar je zin hebt! Zijn er ook nog taken die je minder leuk vindt om te doen?

Ja! Ik vind badkamers schoonmaken het lastigst om te doen. Je bent er heel lang mee bezig en het is meestal bloedheet omdat het vaak een kleine ruimte is. Er staan ook vaak heel veel spullen.

Kan mij goed voorstellen dat badkamers veel tijd innemen. Wat doe je in het geval dat je bijvoorbeeld een verzameling lege shampooflessen tegenkomt?

Die gooi ik natuurlijk weg, maar soms als ik dan een paar weken later weer kom om schoon te maken ligt er weer een verzameling!

Zo blijf je maar aan de gang!

Ja ach, het is geen wereldramp. Sta er alleen wel soms van te kijken.

Kan ik mij voorstellen. Zijn er nog andere taken die je minder leuk vindt?

Smerige keukens! Keukens zijn ontzettend lastig schoon te krijgen. Veel mensen denken dat je met een doekje wel snel en gemakkelijk het vet weghaalt, maar dat is absoluut niet zo. Het ziet er dan wel schoon uit, maar het blijft nog wel erg plakkerig. Je bent er erg lang mee bezig en dat zorgt er toch voor dat je minder tijd hebt om andere dingen schoon te maken.

We kunnen dus concluderen dat de duur van een keuken schoonmaken vaak wordt onderschat door de klanten?

Nou ja, een beetje. Het is heus niet dat elke klant een zwaar vervuilde keuken heeft. Als een klant na het koken zelf altijd etensresten en vetvlekken weghaalt met een keukenpapiertje, dan is een keuken veel sneller schoongemaakt dan wanneer en klant alles laat liggen.

Het is dus maar net wie je treft.

Ja! Gelukkig valt het wel allemaal mee hoor. Ik kom vaker een schone keuken tegen dan dat ik een smerige keuken tegenkom.

Over dingen tegenkomen gesproken… Wat is het gekst dat je ooit bent tegengekomen tijdens het schoonmaken?

Haha, nou ik ben gelukkig nog niets tegengekomen waar ik van schrok. Het komt heel soms voor dat ik ergens binnenloop en me afvraag hoe het mogelijk kan zijn om je huis zo ontzettend kan verwaarlozen. Het zou je verbazen hoe goed mensen zijn in het verzamelen van vuil!

Klinkt heftig!

Nou het klinkt erger dan het is hoor. Aan het einde van de dag is alles schoon en ga ik met een goed gevoel naar huis!

Gelukkig maar! Krijg je trouwens vaak de vraag of je nog goede schoonmaaktips hebt?

Zeker! Vaak vragen klanten wat ik het prettigst vind om mee te werken. Neem bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, soms hebben ze een bepaald middel niet en vragen ze welke ik het prettigst vind. Ik geef dan aan wat ik het beste vind werken en dan hebben ze dat de volgende keer dat ik langskom in huis. Dat vind ik superleuk want het laat ook zien dat ze mij vertrouwen.

Ja precies! En nu we het toch over tips hebben, wat is volgens jou de slechtste schoonmaaktip ooit?

Het is niet echt een tip, maar mijn moeder had een schoonmaker uit de thuiszorg die alles schoonmaakte met bleek! Het huis rook wel fris en het leek ook alsof alles schoon was, maar ik vind het geen fijn idee.

Wat? Alles met bleek? Maar dat is superslecht!

Inderdaad. Ze deed er zelfs de afwas mee! Ik heb daar toen melding van gemaakt en het is gelukkig daarna nooit meer voorgekomen.

Het is maar goed dat je hebt ingegrepen.

Ja ik moest wel. Het huis schoonmaken met bleek is nog tot daar aan toe, maar de afwas doen met bleek ging mij echt te ver.

Begrijpelijk. Heb je tot slot nog een goede schoonmaaktip voor de mensen die dit interview zullen lezen?

Dasty van de Wibra! Het is een stuk goedkoper dan andere ontvettingsmiddelen. Je bent er iets langer mee bezig omdat het een minder sterk middel is, maar het resultaat is identiek! Een echte aanrader dus.

Ook vind ik het heel fijn om met oude theedoeken schoon te maken. Je kunt er heel goed mee poetsen en door de zachte stof hoef je je geen zorgen te maken over krasjes.

Gaan we proberen! Bedankt voor het interview, Mirella!

Graag gedaan!

Graag net als Mirella ook een flexibele baan als huishoudelijke hulp? Klik dan hier om meer te lezen over schoonmaakwerk via Helpling.