8 kwaliteiten die elke goede schoonmaakhulp zou moeten hebben

Wat onderscheidt een schoonmaakhulp van een goede hulp? Helaas is deze vraag niet simpel te beantwoorden met ‘gebruik microvezeldoekjes en zorg voor een goedgevulde kast met schoonmaakmiddelen.’

Gelukkig hebben wij wel enig verstand van schoonmaken (we denken de hele dag aan niets anders), daarom hebben we 8 kwaliteiten op een rij gezet die elke goede schoonmaakhulp zou moeten hebben.

Consistentie

Je hebt voor het eerst schoongemaakt bij een klant en deze is meer dan tevreden over het resultaat. Dat is fantastisch, maar nu moet je het ook waar blijven maken. Een goede schoonmaakbeurt zegt niet veel als je de volgende maanden geen kwaliteit levert. Een goede schoonmaakhulp maakt week in week uit goed schoon: maand na maand. Na een tijdje loop je het gevaar om gemakzuchtig te worden en de kantjes er vanaf te lopen, maar je klant wil er wekelijks van verzekerd zijn dat jij het huis spik en span achterlaat.

Oplettendheid

Oog voor detail is een belangrijke eigenschap voor een huishoudelijke hulp. Iedereen weet dat er een groot verschil zit tussen iets wat schoon lijkt en schoon is. Een goede schoonmaker verstopt geen vuil onder de bank, maar ziet juist vuil waar anderen het niet opmaken. In de meeste perfecte situatie maakt een hulp zelfs dingen schoon waarvan de klant niet eens wist dat ze schoongemaakt moesten worden.

Kwaliteiten schoonmaakhulp detail

Eerlijkheid

Hoe voorzichtig je ook bent, ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht er iets niet helemaal naar wens verlopen en je iets van de klant beschadigen, wees daar dan altijd eerlijk over. Zo kun je samen met je klant de situatie met zo min mogelijk gedoe oplossen en weer snel verdergaan met waar je goed in bent: schoonmaken.

Trots

Er wordt vaak gedacht dat schoonmaakhulpen zich bescheiden moeten opstellen, maar waarom eigenlijk? Als je als huishoudelijke hulp niet trots is op het werk dat je verzet, hoe weet je dan of je werk goed hebt afgeleverd?

Discretie

Als schoonmaakhulp ben je vaak alleen in huis. Je klanten vertrouwen erop dat jij je werkt doet zonder door hun spullen te snuffelen, maar het kan voorkomen dat je spullen of documenten tegenkomt die niet voor jouw ogen bedoeld zijn.

Het spreekt voor zich dat deze informatie het huis onder geen voorwaarde mag verlaten, ook als het geen big deal lijkt. Hiermee bedoelen we: geen foto’s op Facebook van de interessante meubelstijl van de klant en ook geen tweets over de rommel in iemand slaapkamer.

Planmatig

Het is niet alleen belangrijk om punctueel te zijn, maar ook om je tijd efficiënt in te delen. Als je als huishoudelijke hulp het gevoel hebt dat je de taken niet kan volbrengen in de tijd die ervoor staat, dan kun je ook geen kwaliteit leveren. Geef dit dan ook aan bij je klant, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

Gevoel voor humor

Het is onvermijdelijk dat je als schoonmaakhulp in situaties komt die niet heel fris zijn. Als je hier om kunt lachen, maakt dat je werk veel makkelijker.

Helpling schoonmaakhulp

Uithoudingsvermogen

Je hoeft niet het lijf van een bodybuilder te hebben om schoon te maken, maar het is wel fysiek zwaar werk. Met al dat stofzuigen en schrobben verbrand je honderden calorieën per uur en eindig je vaak met een bezweet voorhoofd. Een voordeel: met dit werk heb je geen duur sportschoolabonnement meer nodig!

Als er andere kwaliteiten zijn die een goede schoonmaakhulp moet hebben, laat het ons dan weten door een berichtje achter te laten.