Zo verdwijnt de stank van zweetvoeten snel uit je schoenen

Met sokken of zonder sokken: bijna iedereen heeft in de zomer last van zweetvoeten in sportschoenen. Je hebt ontzettend veel zweetklieren per voet. Je voeten zijn daarnaast de hele dag bedekt en je gympen ademen over het algemeen amper. Zweetvoeten zijn daardoor vrijwel onvermijdelijk.

Ventileren is slechts een tijdelijke optie

Als je de schoenen een nachtje buiten zet om te ventileren, is de zweetlucht wel een beetje minder geworden, maar niet weg. Dit komt omdat het vochtige zweet in je schoenen trekt en bacteriën bevat die stinken. Bacteriën groeien het beste op vochtige plekjes, dus dát probleem moet je aanpakken. Alleen een nachtje luchten is daarom niet voldoende.

Wat wel werk tegen stank van zweetvoeten!

theezakjes in een doos werken perfect tegen zweetvoeten

Er bestaat een  eenvoudige huis-tuin-en-keuken oplossing die de vochtige zweetlucht gegarandeerd verdrijft. Droge theezakjes! Stop deze in de punten van je schoenen en laat ze een nacht zitten. Het maakt niet uit of de theezakjes nieuw zijn of al zo gebruikt. Ook dure thee is niet beter dan goedkope. Weg zweetlucht, hallo geur van je favoriete theesoort.

Het werkt omdat de theezakjes het vocht en de stank uit de schoenen trekt. Zo ruiken ze ’s ochtends weer als nieuw. Mocht het heel hardnekkig zijn, na een lang weekend op een festival bijvoorbeeld, herhaal dit dan een paar nachten. Wel steeds nieuwe theezakjes gebruiken.

Wees niet te krenterig en flink wat theezakjes gebruiken, anders werkt het niet. Je kunt thee overigens ook vervangen door koffie, als je nog pads gebruikt tenminste.

Tips om zweetvoeten te verminderen

Zweetvoeten zonder schoenen credits julia speller on unsplash

Leren schoenen ademen een stuk beter dan kunststof schoenen, waardoor het vocht van je zwetende voeten sneller weg kan in leer. Je krijgt minder snel natte sokken en ophopend zweet, waardoor je schoenen minder snel zullen gaan stinken.

Draag alleen sokken van katoen of wol, want ook die ademen beter. Gebruik liever geen wasverzachter bij het wassen van sokken, want hierdoor kunnen je sokken minder vocht opnemen.

Grootmoeders manier om stank verdrijven

Baking-soda

Baking soda lost een heleboel schoonmaakproblemen op. En dus ook voor het stankprobleem van je sportschoenen. Het poeder is in staat om vlekken, geurtjes en vocht te absorberen en dé beste truc om de onaangename geur in je schoenen te laten verdwijnen. Verdeel een theelepel baking soda over de binnenkant van je schoenen en laat dit een nacht inwerken. Je schoenen moeten de volgende ochtend niet meer ruiken.