Je werkplek is viezer dan je denkt, 6 tips voor betere kantoorhygiëne!

Velen van ons brengen gemiddeld zo’n 8 uur per dag door op kantoor. Nu klinkt een kantoorbaan misschien niet heel erg risky, maar toch liggen ook hier gezondheidsrisico’s op de loer. Over het algemeen is het in de meeste kantoren namelijk niet al te best gesteld met de hygiëne. De prullenbak wordt misschien wel regelmatig geleegd en het toilet gepoetst, maar wordt je werkplek zelf ook regelmatig schoongemaakt? Je toetsenbord behoort waarschijnlijk tot de smerigste plekken op kantoor. Studies toonde eerder al aan dat je toetsenbord gemiddeld 400x meer bacteriën bevat dan de toiletbril !

Tijd om het heft in eigen hand te nemen!

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers zijn bureau niet of nauwelijks schoonmaakt. Als jij daarbij hoort, dan is het nu tijd om daar iets aan doen. Een schone werkplek verbetert namelijk je productiviteit, je bent minder vaak ziek en voelt je gewoonweg vele male prettiger tijdens je werk. Nu is een schoon kantoor natuurlijk vooral de verantwoordelijkheid van je werkgever, maar gelukkig zijn er ook voldoende maatregelen die je kunt nemen om de hygiëne op kantoor te vergroten. Wij geven je graag een aantal eenvoudige tips die een groot verschil zullen maken op de kantoorhygiëne.

1. Was je handen altijd goed

Klinkt als een voor de hand liggende tip maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 mensen zijn handen niet wast na het bezoeken van de wc. Dit heeft een groot effect op de kantoorhygiëne, alle oppervlakken die je aanraakt zullen hierdoor geïnfecteerd worden. Voorkom daarom verdere verspreiding van bacteriën door je handen regelmatig te wassen met water én zeep.

Handen wassen op kantoor

2. Desinfecteer je werkplek

Bacteriën overleven tot wel 48 uur lang op een oppervlak, maak daarom je werkplek minstens 1x per dag goed schoon met een desinfecterend doekje. Pak hierbij vooral je muis en je toetsenbord goed mee om je werkplek hygiënisch achter te laten. Je zit namelijk de hele dag met je handen aan deze smerige voorwerpen!

3. Vermijd contact met je gezicht

Gemiddeld raken je handen zo’n 300 oppervlaktes aan in een half uur. Wanneer je veel aan je gezicht zit, besmet je jezelf al snel dus het is beter om dit te vermijden.

4. Gebruik antibacteriële handgel

Zet een antibacteriële handgel op je bureau neer om bacteriën, virussen en schimmels te doden. Gebruik de gel vooral wanneer je ‘s ochtends binnenkomt, voor- en na meetings en wanneer je het kantoor verlaat.

Niet eten achter je bureau!

5. Niet eten achter je bureau

We doen het allemaal wel eens. Tijdgebrek en een hoge werkdruk zorgen ervoor dat je de kantine verruilt voor je eigen bureau. Buiten de tijdwinst is dit toch echt geen goed idee! Kruimels zijn een grote bron van bacillen en blijven lang achter op je muis en in je toetsenbord.

6. Goed ventileren

Kantoorgebouwen zijn vaak behoorlijk muf en stoffig. Dit kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg dat er regelmatig een raam open staat of zet de airconditioning van tijd tot tijd aan, zodat er een ‘frisse wind’ door het kantoor waait.

Naast je eigen bijdragen om de werkplek hygiënisch en fris te houden is het, op grond van de Arbowet, verplicht voor werkgevers om voor goede en gezonde arbeidsomstandigheden te zorgen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd en is de controle hierop minimaal. Om te zorgen dat het hele kantoor schoon blijft, is het belangrijk dat er regelmatig grondig wordt gereinigd. De meeste bedrijven schakelen hiervoor de hulp van een schoonmaakbedrijf in. Via Helpling vind en vergelijk je nu gratis de beste schoonmaakbedrijven in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Hoe is dit in jouw kantoor geregeld?  

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.