Schoonmaaktips voor de perfecte najaarsschoonmaak

Nu we van de laatste mooie zomerdagen hebben genoten is het nu toch echt de tijd voor het najaar. De herfst is aangebroken, dit betekent lagere temperaturen en geel/rode blaadjes aan de bomen. Op zoek naar kastanjes en aan het einde van de dag rozig thuis op de bank met warme chocomel met slagroom of een heerlijke kop thee. Om echt te ontspannen doe je dit natuurlijk het liefst in een schoon en opgeruimd huis. 

1. Het begint met opruimen 

Je kunt niet goed schoonmaken voordat het huis netjes en opgeruimd is. Het is daarom belangrijk om eerst orde te creëren. We kennen haar allemaal: Marie Kondo, begin eerst met een grote opruimsessie a la Marie Kondo stijl. Neem serieus afscheid van elementen in huis waar je je al een tijdje aan ergert. Zoek je spullen zo veel mogelijk uit, wat ligt er in de kasten, lades, bakjes en doosjes. Zorg dat je alleen de spullen overhoudt die je veel gebruikt en/of met overtuiging wilt bewaren. Door in ieder geval één keer per jaar een grote opruiming te doen, kost het opruimen de rest van het jaar ook minder tijd! TIP: zet tijdens de grote opruim-  en schoonmaak sessie een lijst aan met lekker hitjes, dit zorgt voor  extra motivatie. Luister op Spotify eens naar de Helpling Poetsbooster lijst! 

2. Denk hierbij aan verschillende dingen

De ventilator die je tijdens de hitte van de zomer nog een beetje verkoeling hebben geboden, dunne badlakens en zomerjurkjes voor de zomeravonden heb je tijdens de herfst en winter niet meer nodig. Grote dikke dekens, kaarsjes en wintertruien kun je zo weer een plaats geven in de kast. Je kunt je favoriete winter decoratie weer tevoorschijn halen en de zomer decoratie weer opbergen. 

3. Zomerkleding in de vacuümzakken

Of je nu last hebt van ruimtegebrek of niet, het is handig om je kleding in vacuümzakken te doen. Het is namelijk niet alleen je woning maar ook je kledingkast die de nodige opruimbeurt kan gebruiken. Bikini’s, korte broeken en dunne t-shirts kun je opruimen en zo plaats maken voor truien, warme sokken en pyjama’s. Doe de kleding die je dit seizoen minder nodig hebt in de zak en zet de stofzuiger erop, zuig alle lucht eruit. Zo blijft de kleding schoon en fris en neemt het heel weinig ruimte in beslag!

4. Najaars klusjes doen

Bij de herfst denk je aan bankhangen met dekentjes, kaarsen aan en de verwarming lekker hoog. Maar voordat je de verwarming weer lekker hoog aan zet denk dan even aan het ontluchten van de verwarming. Dit kun je het best jaarlijks doen, zo wordt de verwarming sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie en voorkom je dat de cv-installatie gaat tikken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Was de hoes van de bank en doe hetzelfde met je gordijnen! Dit is erg gunstig voor de hygiëne binnenshuis aangezien de woning gedurende herfst en winter minder gelucht wordt.  

5.  Voorraadkast organiseren

Met de wisseling van het seizoen ga je ook weer andere gerechten koken. De stamper om een lekkere stamppot te maken mag weer uit de kast getrokken worden. Net als die flinke pan om soep te maken. Ruim ook gelijk de de keukenkastjes goed op en gooi weg wat allang niet meer houdbaar is en vul dit aan met winterse boodschappen. Dat geldt uiteraard ook voor je koelkast, zorg dat de restanten van de barbecue een aantal weken terug niet te veel ruimte in blijven nemen!