De meest gemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak op een rij

De temperatuur stijgt en de dagen worden weer langer. Ineens gaat het kriebelen: het huis moet een flinke schoonmaakbeurt krijgen. Voordat je enthousiast aan de voorjaarsschoonmaak begint, willen we je waarschuwen voor de volgende veel gemaakte fouten. Zo kun je maximaal genieten van je harde poetswerk.

1. Hoe meer sop, hoe beter

Hoe meer sop, hoe schoner je huis wordt. Fout. Schoonmaakmiddelen werkenniet beter als ze meer sop produceren. Te veel sop remt juist de stof van het schoonmaakdoekje af, waardoor het je vuil minder effectief verwijdert.

Onze tip: Let bij de voorjaarsschoonmaak altijd op de aanbevolen hoeveelheid. Dat is ook beter voor het milieu!

Een close up van de wasmachine belangrijk om schoon te maken bij de voorjaarsschoonmaak

2. Een vieze dweil door je huis halen

Na het stofzuigen als extraatje de dweil door het huis halen? Dat heeft alleen zin met een schone dweil. De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen.

Onze tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.

3. Ramen schoonmaken als de zon schijnt

Als de zon gaat schijnen, zie je ineens hoe vies die ruiten zijn. ‘Tijd voor actie!’ denken veel mensen dan direct. Dit kun je beter niet doen. Door de warmte van het zonlicht tijdens de voorjaarsschoonmaak verdampt het water met schoonmaakmiddel veel sneller op het glas. Dit zorgt voor lelijke strepen op de ruiten.

Onze tip: Wees geduldig en wacht tot een bewolkte dag.

Ramen lappen met een doekje en een gele handschoen. Ramen lappen en voorjaarsschoonmaak.

4. De stofzuigerzak pas vervangen als je merkt dat hij vol zit

Vaak merk je pas dat je de stofzuigerzak moet vervangen als de stofzuiger het nog amper doet. Het is niet aan te raden om er pas een nieuwe zak in te stoppen, als de zak op exploderen staat. Door zand en stof neemt de zuigkracht enorm af en etensresten gaan schimmelen in de stofzuigzak.

Onze tip: Vervang de stofzuigerzak daarom als hij voor twee derde gevuld is, bij de meeste mensen is dit na 6 tot 8 weken.

5. Wassen in een vieze wasmachine

Na elke was lijkt je wasmachine schoon en fris, maar schijn kan bedriegen. Heb je weleens een stinkende wasmachine gehad? Dat komt omdat de vochtige wastrommel de perfecte omgeving is voor bacteriën. Een voorjaarsschoonmaak is niet compleet zonder dat je ook de wasmachine onder handen neemt.

Onze tip: Los dit probleem eenvoudig op door een wasje te draaien met 50 gram soda in de trommel en 50 ml azijn in het vakje.

Een close up van de wasmachine belangrijk om schoon te maken bij de voorjaarsschoonmaak

6. Stof verwijderen met een nat doekje

Als je met een nat doekje over de vensterbank of boekenplanken gaat, zie je direct hoeveel stof daar was verzameld. Het lijkt dan of je veel eer uit je werk haalt, maar op vochtige oppervlakken blijft stof beter liggen.

Onze tip: Eerst stoffen met een droge doek of plumeau en daarna stofzuigen.

7. De vriezer nooit ontdooien

Door de koelkast halen we af en toe wel een doekje, maar de vriezer wordt vaak vergeten. Bacteriën zijn niet actief bij -18 en lager, maar komen tot leven zodra de temperatuur stijgt. Bijvoorbeeld als je het deurtje te lang openhoudt.

Onze tip: Neem bij de voorjaarsschoonmaak ook de vriezer mee. De simpelste manier om dit te doen is door de lege vriezer ‘s avonds te vullen met handdoeken. Haal de de natte handdoeken de volgende dag eruit en maak schoon met een sopje op basis van schoonmaakazijn.

Een close up van een vriezer die ontdooit wordt veel smeltend ijs en water. Een vriezer ontdooien is belangrijk bij de voorjaarsschoonmaak.

8. Onder een stoffig dekbed slapen

Heb jij een winter- en zomerdekbed? Bij verwisselen naar een dunner exemplaar, moet je deze opfrissen voordat je hem op je bed legt.

Onze tip: Opfrissen doe je door het dekbed een middagje in het zonlicht te leggen. UV-stralen doden dan de huismijt.

9. Rubberen handschoenen om je tegen bacteriën te beschermen

De WC duik je liever niet in zonder rubberen handschoenen te dragen, maar hier heb je weinig aan. Als je zweet of als er water in de handschoenen komt, ontstaat er een vochtige omgeving die perfect is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Onze tip: Strooi wat bloem in de handschoenen voordat je ze aantrekt: dit absorbeert vocht direct. Hang je handschoenen na de schoonmaak binnenstebuiten uit.

Vergeet bij de voorjaarsschoonmaak niet je bed te verfrissen. Close up van een bed met wit overtrek.