Verrassende tips voor de voorjaarsschoonmaak

Na een winter waar maar geen einde aan leek te komen, is het voorjaar eindelijk aangebroken. Voor 1 op de 3 Nederlanders het moment in het jaar om ook het huishouden eens flink onder handen te nemen met een traditionele voorjaarsschoonmaak. Wij hebben 7 tips op een rij gezet, die je zeker moet raadplegen voordat je start.

1. Wat maakt de voorjaarsschoonmaak speciaal?

De voorjaarsschoonmaak neemt heel wat tijd in beslag. Vrouwen besteden gemiddeld 15 uur aan het lenteproof maken van het huis. Maar doe je tijdens een voorjaarsschoonmaak anders dan bij meer de gewone, wekelijkse schoonmaakbeurt? Bij de voorjaarsschoonmaak komen alle dingen aan bod komen, die normaal niet veel aandacht krijgen. Denk aan het opruimen van de kledingkast, stoffen op moeilijk bereikbare plekken en het uitkloppen van het vloerkleed. Ga alle ruimtes langs en bekijk kritisch wat er nodig onder handen moeten worden genomen.

2. Stel prioriteiten

Als je bereid bent om eens flink de handen uit de mouwen te steken, lijkt soms alles in huis belangrijk. Dat is simpelweg niet waar. Denk goed na over wat jij belangrijk vindt en in welke kamers je veel tijd doorbrengt. Heb je niet zoveel zin of tijd? Begin dan met de ruimte die voor jou het meest van belang is en werk in fases de rest van het huis af.

3. Meer is niet altijd beter

Associeer jij sop ook met schoon? Fout. Schoonmaakmiddelen werken niet beter als ze meer sop produceren. Als je teveel sop gebruikt, blijft er een plakkerig laagje over waar stof eerder op blijft liggen.

4. Vergeet je kussen niet

Je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een paradijs voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350 duizend bacteriën, maar gelukkig kan ‘ie ook in de wasmachine. De truc is om naast je kussen ook een tennisbal in de wasmachine te stoppen. Door het stuiteren van de bal krijgen de veertjes in je kussen niet de kans om aan elkaar te plakken.

5. De ramen schoonmaken

Als de zon gaat schijnen, zie je ineens hoe vies die ruiten zijn. ‘Tijd voor actie!’ denken veel mensen dan direct. Dit kun je beter niet doen. Door de warmte van het zonlicht verdampt het water met schoonmaakmiddel veel sneller op het glas. Dit zorgt voor lelijke strepen op de ruiten. Dus wees geduldig en wacht op een bewolkte dag.

douchegordijn tijdens voorjaarsschoonmaak

6. Het douchegordijn

Het douchegordijn komt veel in aanraking met vocht, waardoor het een broedplaats is voor kalk en schimmel. Je moet het minstens één keer per jaar wassen dus waarom niet nu? Was het gordijn op 30 graden, zonder wasmiddel. Is het gordijn echt te vies? Koop dan een nieuwe.

Lees ook: Deze 7 plekken in huis vergeet bijna iedereen schoon te maken 

7. Pas voor een vieze dweil

Na het stofzuigen als finishing touch nog de dweil door het huis halen? Dat heeft alleen zin met een schone dweil. De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Voor bacteriën de ideale plek om te nestelen. Was de dweil daarom elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.